Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start handelsweek in het groen

Damrak start handelsweek in het groen
16 mrt 2015 om 08:33

De Amsterdamse beurs gaat maandag hoger van start nadat Wall Street de verliezen vrijdagavond richting het slot wist te beperken en het sentiment in Azië vanochtend positief is. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een hogere opening van 0,4 procent op 494,18 punten. De afgelopen zes weken sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis hoger.

Wall Street sloot vrijdag lager, maar wist met een eindspurt de verliezen nog enigszins te beperken. Het sentiment werd onder gedrukt door een onverwachte daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en een stijging van de euro/dollar tot onder de 1,05 grens, waardoor pariteit steeds meer in zicht komt.

In Azië klom de Shanghai Composite vanochtend met ruim twee procent naar het hoogste niveau in vijf jaar tijd, nadat uitlatingen van Premier Li Keqiang dit weekend de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen deed toenemen. De premier maakte zich zorgen over de economische ontwikkeling en benadrukte dat Beijing de ruimte en de instrumenten heeft om in te grijpen indien de groei onder druk blijft staan.

Komende week

Beleggers zullen zich komende week vooral weer richten op de macro-economische berichtgeving nu het cijferseizoen op zijn laatste benen loopt. Met name het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdagavond zal de aandacht trekken. De verwachting is niet dat de Fed de rente al zal verhogen, maar de markt zal scherp luisteren of voorzitter Janet Yellen hint op een vlotte verhoging en de formulering "patient" inruilt.

 
Op het Damrak zijn het vooral de kleinere fondsen, zoals AND International, Esperite, Porceleyne Fles en Macintosh Retail Group, die nog met cijfers komen. Maar ook technisch dienstverlener Imtech staat voor woensdag geagendeerd om jaarcijfers vrij te geven.

 
Andere punten van aandacht zullen onder meer  de Duitse ZEW index op dinsdag en de notulen van de Britse centrale bank op woensdag zijn.

Vandaag kijken beleggers onder meer uit naar het maandelijkse rapport van de OPEC, de Empire State index en ontwikkeling van de Amerikaanse industriële productie in maart.

Bedrijfsnieuws

DSM en private-equity partij CVC Capital Partners starten een nieuwe onderneming voor DSM’s Polymer Intermediates divisie en Composite Resins. Een deal die DSM 300 tot 350 miljoen euro aan contanten oplevert, maar ook een initieel boekverlies van 130 miljoen euro. Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers komt de deal sneller dan verwacht en is deze zonder meer positief, omdat DSM zich nu kan concentreren op zijn kernactiviteiten.

Een consortium uit Azië bracht volgens persbureau Reuters een concurrerend bod uit op de activiteiten van Philips op het vlak van led- en autoverlichting. Zakenbank en adviseur Morgan Stanley van Philips wil exclusieve onderhandelingen starten met één partij. Tot nu toe werd aangenomen dat private-equity partijen CVC en KKR, die gezamenlijk een bod uitbrachten, voor deze exclusieve onderhandelingen in aanmerking kwamen.

Boskalis kreeg een opdracht met een waarde van 55 miljoen euro voor de aanleg van een tweede kunstmatig eiland voor de kust van Panama-Stad. De werkzaamheden starten in de loop van het tweede kwartaal en zullen naar verwachting twee jaar in beslag nemen.

Fagron rondde de verkoop van IT-divisie Corilus aan investeringsgroep AAC Capital af. Met de verkoop was een bedrag van 77 miljoen euro gemoeid, wat overeenkomst met een waardering van 15 maal het bedrijfsresultaat (EBITDA). De verkoopprijs is lager dan verwacht volgens KBC Securities, maar zou desalniettemin de zorgen weg moeten over de schuldpositie van de onderneming.

Berenberg verlaagde het advies voor KPN van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel werd verhoogd van 2,75 euro naar 3,05 euro. ING verhoogde het koersdoel voor AMG van 8,00 euro naar 10,50 euro, waarbij het de koopaanbeveling ongemoeid liet.


Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor 0,8 procent op 17.749,31 punten. De breder samengestelde S&P500 index beperkte het verlies tot 0,6 procent op 2.053,40 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,4 procent op een slotstand van 4.871,76 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.