Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Blik belegger verschuift naar economie

Blik belegger verschuift naar economie
1 mrt 2015 om 14:28

De Amsterdamse beurs heeft een goede maand februari achter de rug, waarin de meeste bedrijven de cijfers over 2014 presenteerden.

 

De AEX sloot de maand af op net geen 484 punten. De hoofdgraadmeter staat daarmee voor dit jaar al op een winst van 14 procent.

 

Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers zijn de aandelenmarkten "redelijk hoog" geprijsd, ook uit technisch oogpunt, en zou een correctie "niet ongezond" zijn. "In twee maanden tijd is het jaarrendement neergezet", zo meende de beursanalist.

 

De aandelenmarkten lijken evenwel "niet omlaag te krijgen", zo wierp vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB tegen. Westerterp meent dat het nieuwe opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank ter waarde van 60 miljard euro per maand, dat vanaf deze maand start, een bodem onder de markt legt, nadat eerder al de Griekse kwestie op de achtergrond werd gezet.

 

Voor maart zijn de meeste beursexperts echter terughoudend gestemd, zo bleek uit de maandelijkse enquête van fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam onder 62 professionals.

 

"De meeste professionals gaan van een tijdelijke correctie uit", zo constateerde Van Zeijl. Reden voor de terughoudendheid is "de extreem snelle stijging" in de afgelopen maand. Een stijging die overigens niet voorzien was, zo merkte de fondsmanager op.

 

Afgelopen maand zaten de experts er "finaal" naast, aldus Van Zeijl. De meeste experts rekenden op een daling van de beurs, maar de AEX steeg met meer dan 7 procent.

 

Volgens Van Zeijl vergisten de experts zich in de impact van Griekenland. "Het Griekse drama bleek achteraf een toneelspel te zijn."
Econoom Teunis Brosens van ING waarschuwde wel dat het Griekse probleem nog niet definitief van de baan is. Griekenland heeft tot en met april om de hervormingslijst om te zetten in concrete wetgeving.

 

Verder sorteerden beleggers volgens fondsmanager Van Zeijl afgelopen weken al voor op het aankoopprogramma van "Helikopter Mario" van de Europese Centrale Bank.

 

Brosens vroeg zich af of deze steunmaatregel door de ECB eigenlijk nog wel nodig is, nu niet alleen de export, maar ook de binnenlandse consumptie een bijdrage begint te leveren aan het Europese herstel.

 

Agenda

Voor komende week verschuift de blik van beleggers van de bedrijfscijfers naar de macro-economie. De week begint direct goed met de inkoopmanagersindexen voor de industrie.

 

Op woensdag komt ASM International met cijfers en geeft het ADP een indicatie van het Amerikaanse banenrapport van vrijdag.

 

Donderdag staan de ‘Franse’ fondsen Altice en Gemalto uit de AEX op de rol om inzicht te geven in de resultaten over 2014. Verder is de aandacht vooral gericht op de monetaire vergadering van de Europese Centrale Bank. Volgens econoom Brosens van ING zal centraal bankier Mario Draghi ongetwijfeld de vraag krijgen of ‘quantitative easing’ nog wel nodig is. De voorzitter van de ECB zal echter weinig moeite hebben om QE te rechtvaardigen.

 

"Allereerst omdat het Europese herstel nog steeds weinig krachtig is. Maar ook omdat het deflatiegevaar in Europa nog niet geweken is", aldus Brosens.

 

De week wordt afgesloten met het Amerikaanse banenrapport. Hoewel de Amerikaanse banenmarkt erg belangrijk is voor de Federal Reserve, meent marktanalist Philip Marey van Rabobank dat de centrale bank steeds meer naar de inflatie kijkt, aangezien het economisch herstel en de arbeidsmarkt de Fed tot tevredenheid stemmen.

 

Rabobank rekent op een eerste renteverhoging door de Fed in het laatste kwartaal van 2015. Marey denkt dat voorzitter Janet Yellen eerst meer zekerheid wil hebben over de inflatie alvorens "de trekker over te halen".

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.