Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hogere olieprijs stimuleert Damrak

Hogere olieprijs stimuleert Damrak
7 feb 2015 om 14:29

De Amsterdamse beurzen hebben afgelopen week geprofiteerd van een herstel van de olieprijs, terwijl nieuws omtrent Griekenland nog altijd de markten blijft domineren.

 

De AEX sloot afgelopen week 1,0 procent hoger op 454,69 punten, terwijl er voor de AMX een plus van 1,3 procent resteerde.

 

De prijs voor een vat Brent-olie steeg afgelopen week meer dan tien procent tot 58,13 dollar, waarmee volgens ABN AMRO "de vrees voor hardnekkige deflatie wegebde". Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell profiteerde stevig van de gestegen olieprijs en was afgelopen week de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 8,5 procent.

 

Griekenland beheerste evenwel de markten, met volgens economen van ING deze week een gematigde toon vergeleken met de ramkoers waarop het Zuid-Europese land vorige week leek in te zetten.

 

"Ons basisscenario is vooralsnog dat Europa deze maand besluit de Grieken extra tijd te geven om met een concreet plan te komen, en dat er in de maanden daarna een voor iedereen acceptabele oplossing wordt uitonderhandeld", aldus hoofdeconoom Teunis Brosens van ING, waarschuwend dat "het risico op ongelukken" blijft bestaan gelet op de harde opstelling van met name Duitsland.

 

Vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s de rating voor Griekenland van B naar B- bij een ongewijzigde negatieve outlook. De maatregelen van de Europese Centrale Bank om niet langer Griekse staatsobligaties als onderpand voor financiering te accepteren vergroot volgens S&P de kans en onzekerheid dat de Griekse banken met een tekort aan liquiditeit komen te zitten. Ook kredietbeoordelaar Moody’s waarschuwde voor een toekomstige verlaging van de rating voor Griekenland, vanwege de grote mate van onzekerheid over de uitkomsten van de onderhandelingen tussen Griekenland en de Europese autoriteiten. De gesprekken kunnen volgens Moody’s mogelijk tot gevolg hebben dat Griekenland niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen en daarmee in een faillissement raakt.

 

De handelsweek ging maandag op de eerste handelsdag van de maand traditiegetrouw van start met de inkoopmanagersindexen voor de industrie. De inkoopmanagersindex in de eurozone steeg van 50,6 in december naar 51,0 in januari, terwijl de inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie juist licht daalde van 51,2 naar 50,9. Daarmee waren de ramingen lager dan verwacht, aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank. De cijfers voor China, die wezen op krimp, waren volgens Cardon "teleurstellend". In Amerika bleek de industrie nog wel altijd te groeien, maar in het laagste tempo in een jaar tijd, aldus analisten van KBC.

 

Woensdag bleek verder dat de activiteit in de dienstensector van de eurozone in januari in een hoger tempo steeg met een inkoopmanagersindex die opliep van 51,6 in december naar 52,7 in januari. Ook de Amerikaanse dienstensector schakelde een tandje bij. Markit en het ISM berekenden beide een hogere inkoopmanagersindex, waarop volgens analisten van KBC niet was gerekend.

 

Het slotstuk van de week, het Amerikaanse banenrapport dat geldt als ’s werelds belangrijkste macrocijfer, resulteerde volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten uiteindelijk in "maar weinig beweging". In januari groeide het aantal banen in de niet-agrarische sector in een lager tempo dan een maand eerder. Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 257.000 en steeg de werkloosheid van 5,6 naar 5,7 procent. Ondanks de lagere groei sprak econoom Maritza Cabenzas van ABN AMRO tegenover ABM Financial News van een "heel goed rapport". De participatiegraad kwam afgelopen maand uit op 62,9 procent, tegenover 62,7 procent in december.

 

Wall Street besloot de handelsdag op vrijdag evenwel eensgezind in het rood, nadat voorlopige cijfers over het Amerikaanse consumentenkrediet beleggers niet konden bekoren. In december steeg het consumentenkrediet met 5,4 procent op jaarbasis, na een neerwaarts herziene groei van 4,9 procent in november en een naar beneden bijgestelde groei van 5,8 procent over oktober.

 

Agenda

Komende week krijgen beleggers onder meer inzicht in de industriële productie in Nederland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone. Op donderdag komen de Amerikaanse detailhandelsverkopen over januari naar buiten, op vrijdag gevolgd door de nieuwste economische groeiramingen in verschillende Europese landen en de eurozone, samen met het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan.

 

De aandacht zal echter voornamelijk richting bedrijfscijfers gaan, met in Nederland onder meer DSM, Heineken, ING Groep, AkzoNobel en ArcelorMittal op de agenda. In Europa openen onder meer UBS, Credit Suisse, Rio Tinto, Total en ThyssenKrupp de boeken over het afgelopen kwartaal.

 

Uit de Verenigde Staten volgen onder meer The Coca-Cola Company, PepsiCo, Cisco Systems, Liberty Global en Voya, de Amerikaanse verzekeringsdochter van ING Groep.

 

Beursgangen

Afgelopen week keerde Lucas Bols op woensdag met succes terug op de Amsterdamse beurs. De Amsterdamse destillateur bracht ruim acht miljoen aandelen naar de beurs tegen een prijs van 15,75 euro per stuk, oftewel een belang van 64,9 procent. Daarmee bedraagt de totale waarde van Lucas Bols circa 196 miljoen euro. Op de eerste handelsdag sloot het fonds op 16,50 euro.

 

Ook Grandvision maakte de stap naar het Damrak. Grootaandeelhouder HAL besloot om 51 miljoen aandelen uit te geven tegen een prijs van 20,00 euro per aandeel, wat een totale waarde van de optiekketen betekent van circa 5,0 miljard euro. Op de eerste handelsdag sloot het fonds op 20,35 euro.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen ging Royal Dutch Shell afgelopen week met een plus van 8,5 procent aan kop, in navolging van de hogere olieprijs. Altice profiteerde met een winst van 7,3 procent stevig van een koersdoelverhoging door Goldman Sachs, terwijl de top van Altice liet weten een belang in de eigen onderneming over te nemen van Carlyle.

 

KPN steeg 3,7 procent op weekbasis nadat het telecombedrijf volgens Deutsche Bank solide resultaten bekend maakte. Theodoor Gilissen Bankiers benadrukte dat de cijfers over de gehele linie "veel beter" waren dan de markt had verwacht. ABN AMRO sprak ook van sterke cijfers, maar noemde de afgegeven outlook wel teleurstellend.

 

Onderaan bleven de verliezen voor hekkensluiters ASML en Unilever met ten hoogste 3,9 procent beperkt.

 

In de Midkap gingen PostNL, BAM Groep en NSI aan kop met winsten van ruim negen procent. BAM meldde de verkoop van de bemalingsactiviteiten van dochteronderneming BAM Nelis De Ruiter aan Mos Grondwatertechniek, terwijl NSI profiteerde van een adviesverhoging door ABN AMRO naar Kopen vanwege de lagere rentelasten die voor het vastgoedbedrijf in het verschiet liggen.

 

Imtech verloor op weekbasis 1,7 procent. De technisch dienstverlener meldde dat het dinsdag bezoek kreeg van de Duitse autoriteiten in verband met een mogelijke overtreding van de mededingingsregels. De bezoeken hadden tot doel om informatie te vergaren, aldus een woordvoerder van Imtech tegenover ABM Financial News, die verder niet in wilde gaan op de aard van de bezoeken.

 

TenCate verloor afgelopen week 2,0 procent, nadat het Almelose bedrijf afschrijvingen ter waarde van ruim 80 miljoen euro aankondigde bij hoofdzakelijk de divisie Advanced Armour. Grootste daler was evenwel Air France-KLM met een min van 5,8 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.