Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: SBM Offshore onderuit in aanloop naar cijfers

Beursblik: SBM Offshore onderuit in aanloop naar cijfers
4 feb 2015 om 16:36

SBM Offshore maakt nabeurs de resultaten over 2014 bekend, waarbij de aandacht zal vooral uitgaan naar de ontwikkelingen in Brazilië.

 

In aanloop naar de cijfers leverde SBM Offshore ruim 8 procent in op het Damrak.

 

Opnieuw waren er vandaag beschuldigingen dat SBM Offshore al jaren geleden op de hoogte was van het betalen van steekpenningen in Afrika en Azië. Dit claimt tenminste een voormalige medewerker van de onderneming vandaag tegenover Vrij Nederland.

 

Daarnaast bleek een deel van het bestuur van Petrobras, de grootste klant van SBM Offshore, opgestapt, onder wie CEO Maria das Graças Foster.

 

Corruptie

Nadat SBM Offshore een schikking trof met de Nederlandse autoriteiten ter waarde van 240 miljoen dollar, is het de vraag of daarmee de kous af is. Er lopen in Brazilië nog onderzoeken naar een omvangrijk corruptieschandaal bij Petrobras en ook SBM Offshore zou lijdend voorwerp zijn. Daarnaast zou de staatsoliemaatschappij zelf overwegen een schadeclaim in te dienen bij de Nederlandse oliedienstverlener.

 

Analist Martijn den Drijver van SNS Securities is somber gestemd en verwacht dat SBM Offshore nog wel eens een half miljard dollar extra kwijt kan zijn aan de hele smeergeld affaire.

 

Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities is optimistischer gestemd. Het zou de analist "verbazen" als SBM Offshore nog eens meer dan 240 miljoen dollar kwijt zou zijn aan de kwestie.

 

Belangrijker is volgens Verbiesen dat SBM Offshore zo snel mogelijk van het strafbankje van Petrobras komt en het weer nieuwe projecten kan binnenhalen.

 

Verbiesen ziet goede kansen dat SBM Offshore nog dit jaar van het strafbankje komt. Petrobras heeft verschillende grote projecten op stapel staan en als die dit jaar nog in de markt komen dan is de Schiedamse oliedienstverlener volgens de analist hard nodig.

 

Zonder SBM Offshore loopt Petrobras het risico dat het Japanse Modec te hoge prijzen rekent of dat de Brazilianen in zee moeten met meer onervaren partijen met alle risico’s van dien.

 

SBM Offshore is volgens Verbiesen "een goede en betrouwbare partner voor Petrobras" geweest door projecten op tijd en correct op te leveren.

 

Wel plaatste Verbiesen de kanttekening dat Petrobras mogelijk projecten zal uitstellen vanwege de lagere olieprijs of de ontwikkelingen rondom het corruptieschandaal, waardoor er minder noodzaak is om SBM Offshore van het strafbankje te halen.

 

Den Drijver ziet het niet zo’n vaart lopen met het verwijderen van SBM Offshore van het strafbankje en verwacht dat de kwestie nog lang zal duren.

 

Taxaties

Analisten mikken voor 2014 op een omzet van 3.421 miljoen dollar. Lease & Operate droeg daaraan 1.042 miljoen dollar bij en Turnkey 2.388 miljoen dollar.

 

SBM Offshore herhaalde bij de cijfers over het derde kwartaal voor 2014 te rekenen op een omzet van 3,3 miljard dollar. Turnkey zette volgens de oliedienstverlener 2,3 miljard dollar om en Lease & Operate 1,0 miljard dollar.

 

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) kwam volgens de analisten uit op 607 miljoen dollar en onder de streep restte een nettowinst van 75  miljoen dollar. Exclusief eenmalige posten verdiende SBM Offshore het afgelopen jaar 257 miljoen dollar.

 

Voor 2015 verwachten de analisten een omzetdaling tot 2.865 miljoen dollar, maar een stijging van de winst naar 183 miljoen dollar.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.