Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TA: technische plaatje AEX sterkt aan

TA: technische plaatje AEX sterkt aan
27 feb 2015 om 18:25

Het technische beeld van de AEX is afgelopen week verbeterd. De AEX Trend Index eindigde op 76 procent, terwijl de index vorige week nog op 64 procent noteerde. De AEX steeg afgelopen week 3 procent naar 484 punten.

 

Een indexstand van 76 procent betekent dat 19 van de 25 fondsen uit de AEX boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde VG(40) bewogen.

 

In tegenstelling tot een week eerder noteerden Royal Dutch Shell, Gemalto en DSM weer boven het VG(40). Verder maakte OCI een flink spurt omhoog van 14 procent boven het VG(40) naar 35 procent daarboven. Fugro is nog altijd het fonds met het meest negatieve plaatje, maar door de koersstijging van vrijdag van bijna 17 procent, kwam het VG(40) wel meer in het vizier.

 

AEX Trend Index

De AEX Trend Index (ATI) is per 1 september 2013 van start gegaan en moet beleggers een nieuw houvast bieden. De index meet het percentage van deelnemende aandelenfondsen in de AEX dat noteert boven het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Deze waarde wordt uitgedrukt in procenten tussen de 0 en 100.

 

Staat de index op 0 procent, dan betekent dit dat alle fondsen uit de AEX in een downtrend zitten ten opzichte van het 40-weeks voortschrijdend gemiddelde. Bij 50 procent houden de fondsen in de index elkaar in evenwicht en bij 100 procent zijn alle fondsen in een uptrend.

 

Historie

In 2011 noteerde de ATI op zijn laagste niveau op 23 september. De index noteerde toen op 4 procent. De AEX stond op 264 punten.

 

"De AEX Trend Index gedraagt zich trendvolgend" constateert Rombout Kerstens van Keyword Info Systems. "Belangrijk is dat de verandering van week tot week omslagen in het sentiment detecteert", vervolgt Kerstens. Net als iedere trendvolgende indicator kunnen extreem hoge dan wel lage waarden voor beleggers een waarschuwing inhouden dat er een ‘overbought’ of ‘oversold’ situatie kan ontstaan.

 

AEX Trend Index is een samenwerking tussen Keyword Info Systems en ABM Financial News. Wekelijks op vrijdag zal ABM Financial News de nieuwe stand publiceren.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.