Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Fugro spuit omhoog op vlakke beursdag

Beursupdate: Fugro spuit omhoog op vlakke beursdag
27 feb 2015 om 11:44

De Amsterdamse beurs noteerde richting lunchtijd, in lijn met omringende beurzen, licht in het rood. Tegen de klok van twaalf uur stond de AEX 0,3 procent lager op 481,18 punten.

 

Analist Christopher Ho van AFS gaf aan dat de markt het vandaag vooral van bedrijfsnieuws moet hebben. "Op macro-economisch niveau gebeurt er weinig", aldus Ho. De analist wees erop dat beleggers vermoedelijk al uitkijken naar volgende week, wanneer het kwantitatieve verruimingsprogramma van de Europese Centrale Bank van start gaat. "Al is het maar de vraag of dit nog invloed heeft, omdat QE mogelijk al ingeprijsd is", zo waarschuwde Ho.

 

De macro-economische cijfers die vanochtend wel uit Europa kwamen gaven een gemengd beeld. De Franse consumentenbestedingen stegen in januari met 0,6 procent op maandbasis. In het laatste kwartaal van 2014 steeg ook de Nederlands bouwomzet. Daarentegen was er een forse daling van de Nederlandse producentenprijzen, terwijl de daling van de Spaanse consumentenprijzen iets afzwakte.

 

Vanmiddag krijgen beleggers nog het nodig nieuws te verwerken. Uitgekeken wordt naar de voorlopige inflatiecijfers uit Duitsland. Vanochtend werden de inflatiecijfers van enkele deelstaten al bekend. "Opvallend is dat de inflatie in de deelstaten Saksen, Brandenburg, Hesse en Bavaria een stuk hoger was dan verwacht. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit alleen door olie komt. Een deel is ook te verklaren door een hogere kerninflatie", zo stelden marktanalisten van Rabobank. Volgens de bank wordt voor Duitsland op een kleine stijging van de inflatie gerekend. Het cijfers volgt vanmiddag om twee uur.

 

Vanuit de Verenigde Staten wordt voor de handel op Wall Street van start gaat de economische groei over het laatste kwartaal van 2014 bekendgemaakt. Verder staan onder meer het consumentenvertrouwen en de aanstaande huizenverkopen op de rol.

 

Stijgers en dalers

 

Op de laatste handelsdag van de week was Fugro de absolute ster in de AEX. De koers van de oliedienstverlener liep bijna 16 procent op na bekendmaking van de jaarcijfers. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers stelde dat het verlies van 458 miljoen euro minder hoog was dan de markt vreesde. "Vooral de daling van de kasstroom van 8 procent tot 337 miljoen euro is een opluchting", stelde Versteeg, die de kans klein acht dat Boskalis Fugro zal overnemen. Ook analist André Mulder van Kepler Cheuvreux meende dat de beter dan voorziene resultaten Fugro meer ruimte geven om een zelfstandiger koers te varen.

 

Altice noteerde 1,4 procent hoger, terwijl Boskalis, grootaandeelhouder in Fugro, 1,1 procent in waarde steeg. De Belgische baggeraar DEME presenteerde vanochtend een winststijging en meldde dat de vooruitzichten voor de baggermarkt in 2015 onverminderd gunstig blijven. Aegon noteerde 0,1 procent hoger na een koersdoelverhoging door JPMorgan Cazenove. De Amerikaanse zakenbank verwacht dat Aegon en branchegenoot NN Group flink wat geld zullen laten terugvloeien naar de aandeelhouders. NN Group wist niet te profiteren van de koersdoelverhoging en noteerde 0,4 procent lager.

 

In de Midkap stond Sligro 0,2 procent lager nadat de groothandel eerder in de ochtend ruim 3 procent lager noteerde. De opvallende koersdaling bij bovengemiddelde volumes kon volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wel eens het gevolg zijn een "fat finger", omdat nieuws over het fonds ontbrak om de daling te verklaren.

 

Onder de middelgrote fondsen ging USG People aan de leiding met een koerswinst van 1,8 procent. Analist Marc Zwartsenburg van ING stelde dat de cijfers van de uitzender beter waren dan verwacht en wees ook op de sterke start van 2015. De omzet steeg in januari met 5 procent, terwijl de effecten van een aantal grote nieuwe contracten volgens de analist nog niet verdisconteerd zijn in de cijfers. Daarentegen stond Vopak 3,9 procent lager na de presentatie van de jaarcijfers. Analist Quirijn Mulder van ING noemde de resultaten van het tankopslagbedrijf solide, maar stelde dat de outlook erg behoudend was. Daarnaast kwam ook de nettoschuld door wisselkoerseffecten hoger uit dan de marktvorser had voorzien.

 

Brunel International, dat eveneens de boeken opende, stond 2,2 procent lager. Analist Yves Franco van KBC Securities noemde de omzetgroei desalniettemin sterk. Franco bleef wel voorzichtig over de vooruitzichten van de specialistisch detacheerder, omdat Brunel liet weten dat de resultaten in het lopende jaar afhankelijk zijn van de ontwikkelingen in de olie- en gassector. TKH Group noteerde zonder directe aanleiding 1,9 procent hoger.

 

In de AScX stond Kendrion 2,3 procent hoger. De magnetenmaker profiteerde van een positief rapport van Rabobank. De bank was te spreken over de jaarcijfers van Kendrion en rekent op een groeiversnelling in 2015. Daarbij is het fonds volgens de bank goedkoop geprijsd. Stern Groep won 2 procent en biotechfonds Esperite dikte ruim 4 procent aan. Ondanks dat het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendmaakte dat de omzet van de Nederlandse bouw in het vierde kwartaal was gegroeid, noteerden bouwers Ballast Nedam en Heijmans respectievelijk 3,3 en 2,2 procent lager.

 

Het lokaal genoteerde Euronext stond 1,4 procent hoger na een koersdoelverhoging door UBS. De Zwitserse zakenbank heeft de winstverwachtingen voor de beursuitbater verhoogd en rekent op een stijgend dividend in de komende jaren.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.