Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit boven 480 punten

AEX sluit boven 480 punten
26 feb 2015 om 18:04

De Amsterdamse beurs is donderdag met een stevige plus geëindigd na een goede prestatie in de middag. De AEX sloot 0,8 procent hoger op 482,47 punten, waarmee de hoofdgraadmeter op het Damrak grofweg in lijn presteerde met de omringende beurzen.

 

Vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten wees op de Amerikaanse macro-economische cijfers van half drie als "kantelmoment".

 

Eerst ging de euro/dollar onderuit en vervolgens begonnen de Europese aandelenmarkten op te lopen, aldus Manie, die de cijfers uit Amerika niet briljant noemde.

 

Voorbeurs bleken de wekelijkse steunaanvragen fiks gestegen met 31.000 tot 313.000. De consumentenprijzen daalden in januari met 0,7 procent, maar de kerninflatie bleef op jaarbasis onveranderd op 1,6 procent, terwijl er op maandbasis zelfs sprake was van een stijging van 0,2 procent.

 

Het meest positief was dat de orders voor duurzame goederen afgelopen maand stegen met 2,8 procent, na een daling van 3,7 procent in december.
De euro/dollar noteerde aan het einde van de handelsdag 1,1 procent lager op 1,1215.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld, opnieuw onder aanvoering van OCI met een dagwinst van 4,8 procent. Ook Altice en Randstad hadden de wind in de rug met koerswinsten van 3,2 en 3,1 procent. ING verhoogde het koersdoel voor Altice met maar liefst 46 euro naar 106 euro. UBS liet zich positief uit over Randstad en verhoogde het koersdoel voor de uitzender van 52,00 naar 56,60 euro.

 

De grootste daler in de AEX was Reed Elsevier met een verlies van 2,0 procent na de publicatie van de jaarcijfers. Nomura sprak van solide resultaten, maar wel iets minder sterk dan verwacht. Daarbij was het aangekondigde aandeleninkoopprogramma minder omvangrijk dan ingeschat door de Japanse zakenbank.

 

Ook Ahold wist niet te profiteren van de jaarcijfers. Theodoor Gilissen Bankiers wees bij de grootgrutter op de druk op de marges, die ook dit jaar zullen aanhouden.

 

In de AMX wist Corbion wel te profiteren van de jaarcijfers en werd de uitblinker met een koerswinst van 7,4 procent. ING sprak van een sterk jaareinde voor Corbion en verwacht dat de consensus voor dit jaar naar boven wordt bijgesteld. TomTom deed vandaag opnieuw goede zaken en steeg met 4,5 procent.

 

Imtech was de grootste daler met 2,3 procent nadat de technische dienstverlener mogelijk opnieuw betrokken was bij een groot omkoopschandaal. Managers van Imtech kochten mogelijk een manager van de Berlijnse luchthaven om in ruil voor een opdracht van meer dan 100 miljoen euro.

 

Aalberts Industries leverde 0,2 procent in. Kepler Cheuvreux noemde de resultaten van Aalberts in 2014 aan de zwakke kant, ondanks een recordomzet en -winst. Volgens Kepler viel met name de autonome omzetgroei van minder dan 1,5 procent in de tweede helft van 2014 tegen, terwijl de bank mikte op 2,4 procent. De groei bedroeg in de eerste helft van het jaar nog 5 procent.

 

Bij de kleinere fondsen was BE Semiconductor de ster van de dag. Net als Corbion werd het fonds flink beloond voor de jaarcijfers. Kepler Cheuvreux meende dat Besi op meerdere vlakken positief verraste met solide kwartaalresultaten. ING noemde de afgegeven omzetverwachting voor het lopende kwartaal ietwat teleurstellend, maar dit werd volgens de bank ruimschoots gecompenseerd door de sterke vooruitzichten voor de marge.

 

Ook Heijmans had de wind in de zeilen en koerste 5,0 procent hoger, ondanks volgens KBC Securities gemengde resultaten in 2014. Het onderliggende resultaat (EBIT) kwam met 12 miljoen euro negatief iets slechter uit dan de verwachting van de bank met 11 miljoen euro verlies. Positief waren echter de ontwikkeling van de schuld en de operationele kasstroom.

 

De jaarcijfers leverden Kendrion een plus van 0,6 procent op. SNS Securities sprak van een goed vierde kwartaal, waarin de marge verbeterde, ondanks de opstart van nieuwe projecten. Verder deden ook de smallcaps Esperite en AMG het goed met winsten van 7,7 en 3,4 procent.

 

De grootste daler was Grontmij met een verlies van 4,7 procent, nadat KBC Securities het koersdoel verlaagde naar 3,50 euro. Woensdag verlaagde de Belgische bank het advies voor het ingenieursbureau al naar Verkopen nadat de doelstelling voor 2015 werd losgelaten.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index en de SP500 index vrijwel onveranderd, terwijl techbeurs Nasdaq 0,3 procent steeg.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.