Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

KAS Bank spint garen bij toenemende complexiteit

KAS Bank spint garen bij toenemende complexiteit
21 feb 2015 om 12:11

KAS Bank verwacht te profiteren van de toenemende complexere regelgeving in de financiële sector. Dat zeggen bestuursvoorzitter Albert Roëll en CFRO Kris Wulteputte tegenover ABM Financial New kort na de presentatie van de jaarcijfers door de specialist in effectendienstverlening en risico- en rapportagediensten.

 

Roëll vergelijkt KAS Bank graag met betalingsverwerker Equens. Geen enkele bank wil volgens Roëll nog pinautomaten onderhouden, omdat het alleen maar geld kost. Zo willen banken en verzekeraars ook activiteiten afstoten die niet klantonderscheidend zijn, zoals het voeren van complexe administraties, zegt Roëll. "Dit is iets wat wij goed kunnen", aldus de topman.

 

De dagelijkse economische administratie van de effectenhandel wordt volgens Roëll steeds ingewikkelder. Het aantal controles en rapportages is verveelvoudigd sinds 2008. Daar zit volgens de bestuursvoorzitter veel groeipotentieel voor KAS Bank, omdat menig pensioenfonds hier vanaf wil. Pensioenfondsen staan onder druk van de overheid en de samenleving om de beheerskosten te drukken, zo legt Wulteputte uit.

 

In het afgelopen jaar zag KAS Bank de totale assets under administration, vaak afgekort als AUM, stijgen van 330 miljard naar 450 miljard euro. Wulteputte rekent voor dat dit zo’n half miljard per werkdag is. "Een spectaculaire toename, die je nog niet in de winst terugziet", aldus de financieel bestuurder. Volgens de bestuurders duidt de toestroom in het afgelopen jaar vooral op het toegenomen vertrouwen onder het eigen klantenbestand, waaronder een groot aantal verzekeraars en pensioenfondsen. En het klantvertrouwen is cruciaal voor KAS Bank. "Het geld stroomt mee met het vertrouwen", redeneert CFRO Wulteputte.

 

KAS Bank denkt dan ook te kunnen profiteren van het transparante model dat het zegt te hanteren. "Wij willen niet tegelijk adviseren en controleren", zegt Roëll. Grote partijen hebben naast een custody-afdeling vaak ook een asset management-afdeling. Zulke partijen hebben volgens Wulteputte weinig belang bij een heldere kostenstructuur voor bijvoorbeeld derivaten. "Wij durven die kosten wel inzichtelijk te maken", aldus de financieel bestuurder.

 

Voorzichtig karakter

Analist Albert Ploegh van ING kwalificeerde de vooruitzichten die KAS Bank met resultaten over 2014 presenteerde als "voorzichtig". Roëll beschouwt een dergelijke kwalificatie als een compliment. "Als je 450 miljard in je rugzak hebt, is het wijs om daar voorzichtig mee te zijn", valt Wulteputte zijn bestuursvoorzitter bij.

 

Desalniettemin heeft KAS Bank enkele concrete ambities voor de komende jaren. Zo wil het bedrijf groeien op de Duitse en Britse markt. Waar de Nederlandse custody-markt tegen een maximum zal aanlopen, mede omdat grote partijen "ingeregeld" zitten bij Amerikaanse partijen, ziet Roëll voor enkele jaren groeimogelijkheden in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk.

 

Deze groei over de grens zal voornamelijk moeten komen van het "sprokkelen" van klanten, licht de bestuursvoorzitter toe. Het gaat hierbij vooral om autonome groei. "In ons vakgebied kun je geen start-ups kopen en ook het overnemen van custody-afdelingen is niet heel gemakkelijk", zegt Roëll. De groei zal dus vooral op eigen kracht moeten worden gerealiseerd.

 

Samenwerking dwpbank

Afgelopen zomer ketste een samenwerking met het Duitse dwpbank, dat de behandeling van bepaalde volumes en basisdiensten van de Nederlandse bank zou overnemen, af. Analist Ploegh noemde het mislukken van de plannen met dwpbank een "strategische terugslag" voor KAS Bank, omdat de bank het platform van de Duitsers nu niet kan gebruiken.

 

Toch wil KAS Bank vasthouden aan het concept van een netwerkbank, waarbij sommige specialistische taken uitbesteed worden. Volgens Wulteputte beschikt KAS Bank over de kunde, kennis en middelen om de taken die dwpbank zou overnemen de komende jaren zelf uit te voeren, maar wil de Nederlandse bank op termijn deze taken alsnog afstoten. "Deze taken kunnen ook onder meerdere partijen verdeeld worden", meent Roëll. De bestuursvoorzitter sluit ook niet uit dat er over enkele jaren eventueel weer met dwpbank over een uitgebreidere samenwerking gesproken wordt.

 

De compensatievergoeding van 20 miljoen euro die dwpbank aan KAS Bank betaalde na het afketsen van de samenwerking zal door de Nederlanders worden aangewend voor het efficiënter maken van operaties. "We zullen dan ook enkele miljoenen aan advieskosten hier tegen aan gooien", zegt Wulteputte. Vorig jaar realiseerde KAS Bank 14 procent aan kostenbesparingen, met name door lagere personeelskosten.

 

In het lopende boekjaar zullen de kostenbesparingen op een andere manier ingevuld worden. Er is een lijst met 62 "belangrijke" processen die stuk voor stuk geëvalueerd zullen worden. "Dit zal mogelijk leiden tot efficiency gains of het uitbesteden van stukken waar tientallen mensen bij betrokken zijn", zegt Wulteputte. De CFRO kan zich voorstellen dat er op langere termijn "majeure operaties" worden uitgevoerd, maar voegt daar aan toe dat hier nu geen sprake van is.

 

In 2014 zag KAS bank de winst verdubbelen naar 24,3 miljoen euro. Aandeelhouders kunnen een dividend over 2014 tegemoet zien van 0,64 euro, gelijk aan de uitkering over 2013.

 

Afgelopen week steeg het aandeel KAS Bank 5,5 procent in waarde. Voor heel 2014 staat er een koerswinst van ruim 18 procent genoteerd.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.