Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak kalm van start

Damrak kalm van start
20 feb 2015 om 08:31

De Amsterdamse beurs gaat een rustige opening tegemoet na een vlak handelsverloop op Wall Street donderdagavond. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 0,2 procent. Donderdag klom de hoofdgraadmeter van het Damrak een half procent en sloot daarmee op het hoogste niveau sinds juni 2008.

"De economie trekt aan en dat komt tot uiting in de koersen", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers, die benadrukte dat zowel in Amerika als in Europa de economische signalen positief zijn.

In Brussel bespreken de ministers van Financiën van de eurozone vandaag het Griekse voorstel voor verlenging van het steunprogramma. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, reageerde donderdag via een woordvoerder negatief op het Griekse voorstel. Persbureau Bloomberg meldde daarentegen op basis van een bron dat kanselier Merkel donderdag lange tijd belde met de Griekse premier Alexis Tsipras om ruimte te creëren voor een oplossing.

Wall Street lastte donderdag een rustpauze in en de volatiliteit was laag. De olieprijzen lagen wel onder druk en daalden circa twee procent na nieuws dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week toenamen. Oliegiganten ExxonMobil en Chevron gaven respectievelijk 1,7 en 1,9 procent prijs. De euro/dollar werd daarnaast 0,4 procent lager verhandeld op 1,1361.

In verband met de viering van het nieuwe jaar hielden de beurzen in onder meer China, Singapore en Maleisië voor de tweede achtereenvolgende dag hun deuren gesloten. De beurs in Tokio was wel open en de Nikkei steeg met 0,4 procent naar het hoogste niveau in 15 jaar tijd.

Beleggers kijken vanochtend uit naar de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindexen van Duitsland, Frankrijk en de eurozone in februari. Vanmiddag staat ook de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO rapporteerde over het afgelopen jaar een verdubbeling van de onderliggende winst naar 1.551 miljoen euro vanwege met name lagere voorzieningen voor slechte leningen. De staatsbank keer een slotdividend uit van 275 miljoen euro, waardoor het totale dividend over 2014 zal uitkomen op 400 miljoen euro.

TenCate kampte met eenmalige lasten van 77,1 miljoen euro waardoor de Almelose onderneming het afgelopen jaar een verlies leed van 46 miljoen euro. Ondanks het verlies zullen aandeelhouders, net als over 2013, een dividend van 0,50 euro per aandeel tegemoet kunnen zien.

Wessanen zag in de laatste maanden van 2014 de omzet stijgen, maar slaagde er niet in om conform de verwachting van analisten zwarte cijfers te schrijven. Onder de streep restte een nettoverlies van 6,4 miljoen euro. Dat was licht beter dan het verlies van 7,7 miljoen euro een jaar eerder. Analisten hadden evenwel verwacht dat Wessanen een winst van krap 2 miljoen euro zou boeken.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse evenknie GCHQ hebben ingebroken op het interne computernetwerk van Gemalto . Dit meldde The Intercept op basis van documenten verstrekt door klokkenluider Edward Snowden. Volgens Corné van Zeijl van Actiam zal het nieuws leiden tot een negatieve koersreactie bij opening.

ING verhoogde het koersdoel voor Randstad van 42,50 naar 57,50 euro na de sterke cijfers over het vierde kwartaal en de goede start van 2015. De koopaanbeveling bleef intact. Daarnaast verhoogde de bank ook het koersdoel voor BAM Groep van 1,85 naar 4,00 euro, maar liet het Houden advies voor het fonds wel onveranderd. Volgens analist Tijs Hollestelle kwam BAM met solide cijfers over 2014. Belangrijkste noemde de analist dat de kasstroom en balans "duidelijk" verbeterden in de tweede jaarhelft en de zorgen om het fonds daardoor flink afnamen.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot donderdag 0,2 procent lager op 17.985,77 punten, terwijl de S&P 500 0,1 procent prijs gaf op 2.097,45 punten en de Nasdaq juist 0,4 procent bijschreef tot 4.924,70 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.