Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak neutraal van start na cijferregen

Damrak neutraal van start na cijferregen
19 feb 2015 om 08:28

De Amsterdamse beurs gaat donderdag een vlakke opening tegemoet na een zijwaarts koersverloop op Wall Street woensdagavond. Onder meer Aegon, Air France-KLM, Randstad en BAM Groep openden de boeken voorbeurs.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de opening op een onveranderde start op 467,30 punten. Woensdag sloot de AEX index krap vier punten hoger op een jaarrecord.

"Amerikaanse markten herstelde na goede notulen van de Fed. Azië hoger maar olie en Griekenland zorgen voor licht lagere openingsindicatie", aldus Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers.

Wall Street maakte woensdagavond een pas op de plaats nadat dinsdag de recordstanden nog licht werden aangescherpt. Het sentiment werd vooral gedrukt door onzekerheid over de ontwikkelingen rondom Griekenland. De notulen van de Federal Reserve, waaruit naar voren kwam dat de Amerikaanse centrale bankiers weinig haast lijken te hebben om de rente te verhogen, leverde onvoldoende tegenwicht. De euro noteerde vrijwel onveranderd op 1,1400, terwijl de oliefutures ruim twee procent prijs gaven.

In Azië steeg de Japanse Nikkei index met 0,4 procent naar het hoogste niveau in 15 jaar na meevallende export-data. De beurzen in China hielden de deuren gesloten in verband met de viering van het Chinese nieuwjaar.

Beleggers kijken vanmiddag onder meer uit naar de vrijgave van de notulen van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank en het consumentenvertrouwen in de eurozone. In Amerika staan daarnaast de Philadelphia Fed index en de Leading indicators geagendeerd.


Bedrijfsnieuws

Aegon realiseerde in het afgelopen kwartaal een onderliggende winst voor belastingen van 562 miljoen euro, waar dit in het derde kwartaal nog 291 miljoen euro was. Analisten mikten gemiddeld op een winst van 519 miljoen euro. De verzekeraar profiteerde onder meer van een sterke dollar.

Randstad presteerde met een omzet van 4,5 miljard euro over het afgelopen kwartaal in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. In de laatste drie maanden van 2013 bedroeg de omzet nog 4,3 miljard euro. Verder liet Randstad weten met vertrouwen uit te kijken naar 2015, onder meer vanwege de bemoedigende prestaties in de maand januari. Zo bedroeg de autonome groei afgelopen maand 6,5 procent, ondanks moeilijkere marktomstandigheden.

 
Air France-KLM boekte in 2014 een verlies na groene cijfers een jaar eerder, maar voldeed wel aan de eigen verwachtingen. Operationeel leed Air France-KLM een verlies van 129 miljoen euro en kwam het bedrijfsresultaat (EBITDA) uit op 1.589 miljoen euro. Dit was aan de bovenkant van de bandbreedte van 1,5 miljard en 1,6 miljard euro die Air France-KLM zelf gaf na een aantal winstwaarschuwingen op rij. Analisten mikten op een bedrijfsresultaat van krap 1,6 miljard euro.

BAM Groep boekte in 2014 een resultaat voor belastingen, bijzondere waardeverminderingen, herstructureringskosten en een eenmalige pensioenbate van 62,2 miljoen euro. Dit was minder dan de 75,2 miljoen euro een jaar eerder, onder meer door verliezen op twee infraprojecten. De omzet steeg afgelopen jaar van 7.042 miljoen naar 7.314 miljoen euro, onder meer door de sterke Britse pond.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis zag de nettowinst in 2014 op jaarbasis dalen met 5 procent van 96,6 miljoen naar 91,6 miljoen euro. Voor 2015 rekent het advies- en ingenieursbureau echter op een significante stijging van de omzet en winst. Deze stijging moet komen uit gedane acquisities, autonome groei en reorganisaties.


Ordina
zag het afgelopen kwartaal de omzet dalen met 5,7 procent van 99,2 miljoen naar 93,5 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (recurring EBITDA) halveerde bijna van 8,4 miljoen naar 4,4 miljoen euro. De kosten voor het interne onderzoek naar onregelmatigheden bij aanbestedingen kwamen over heel 2014 uit op 1,7 miljoen euro. KAS Bank constateerde een forse stijging van de winst van 12,3 miljoen naar 24,3 miljoen euro. Hieraan droeg een compensatie van 20 miljoen van dwpbank in belangrijke mate aan bij. Het operationeel resultaat steeg met 29 procent naar 11,5 miljoen euro.

Het Japanse Modec is volgens Braziliaanse media vermoedelijk ook betrokken geweest bij het fraudeschandaal bij het Braziliaanse Petrobras. Modec is een directe concurrent van het Nederlandse SBM Offshore , dat reeds door de Braziliaanse oliereus op de zwarte lijst is geplaatst vanwege betrokkenheid bij de fraude.

ING verhoogde het koersdoel voor Wolters Kluwer van 29,00 naar 31,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling na een sterk jaareinde voor de uitgever. Nomura verhoogde daarnaast het koersdoel voor de uitgever van 24,00 naar 27,00 met een ongewijzigd Neutraal advies.
 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot woensdag 0,1 procent lager op 18.029,85 punten, terwijl de S&P 500 index vlak eindigde op 2.099,65 punten en technologiebeurs Nasdaq 0,1 procent bijschreef tot 4.906,36 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.