Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: beleggers nemen voorschot op witte rook Griekenland

Beursupdate: beleggers nemen voorschot op witte rook Griekenland
18 feb 2015 om 11:33

De Amsterdamse beurzen noteren richting lunchtijd, in lijn met de omringende beurzen, in het groen. De AEX stond richting de klok van half twaalf 0,7 procent hoger op 466,91 punten.

 

De markt presteert goed door een combinatie van "relaxtere vooruitzichten omtrent Griekenland" en sterke bedrijfscijfers, zo stelde vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

 

De Griekse minister van Financien Yanis Varoufakis zal Europa vandaag vermoedelijk vragen om de uitstaande kredieten met enkele maanden te verlengen. Dit bevestigde een woordvoerder van de Griekse regering tegenover Antenna TV volgens de Griekse krant Kathimerini.

 

Griekenland en Europa zijn het feitelijk al eens over het openhouden van de geldkraan. De voorwaarden waartegen dit gebeurt, dat is waar de kwestie om draait op dit moment, aldus analist Arne Petimezas van AFS.

 

"De Grieken willen het geld en de eurozone wil de Grieken het geld wel lenen", aldus Petimezas, die verwacht dat er pas een akkoord ligt als het vijf voor twaalf is.

 

De euro/dollar noteerde woensdag 0,4 procent hoger op 1,1388. Olie steeg ruim een procent in prijs.

 

Vanuit de Verenigde Staten krijgen beleggers vanmiddag nog het nodige nieuws voor de kiezen. Voorbeurs zijn er cijfers over de producentenprijzen, de in aanbouw genomen nieuwe woningen en de industriële productie in januari. Ook zijn er kwartaalcijfers van Garmin, de Amerikaanse concurrent van TomTom.

 

Verder zullen beleggers vooral uitkijken naar de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve. Deze publicatie staat echter pas gepland nadat de Europese beurzen de deuren hebben gesloten.

 

"Extra signalen dat de Fed onverstoord een eerste renteverhoging voorbereidt, zullen Griekenland minstens tijdelijk naar de tweede rij duwen. De kans dat de markten ook dan ijzig kalm blijven is klein", aldus analist Mathias van der Jeugt van KBC.

 

Stijgers en dalers

 

Uitgever Wolters Kluwer was na publicatie van de jaarcijfers de ster op het Damrak en noteerde maar liefst 5 procent hoger. Analist Ruben Devos van KBC Securities omschreef de resultaten als solide en stipte de divisie Financial & Compliance aan als uitblinker. Analist Robin van den Broek van ING verwacht dat er in de toekomst meer kapitaal zal terugvloeien naar de aandeelhouders, aangezien de uitgever volgens de marktvorser weinig kansen heeft om grote overnames te doen en de vrije kasstroom goed op peil blijft.

 

Gemalto stond circa 2 procent hoger op 71,86 euro nadat Deutsche Bank aangaf het fonds weer te volgen met een Houden advies en een koersdoel van 73,00 euro. De digitale beveiliger maakte verder bekend dat het een opdracht heeft gekregen van telecombedrijf Etisalat uit de Verenigde Arabische Emiraten.

 

De staalfondsen lagen vanochtend eveneens goed in de markt. Hoofdfonds ArcerlorMittal noteerde 1,5 procent hoger, In de Midkap dikte Aperam 1,3 procent aan en het kleinere AMG won 1 procent.

 

DSM was hekkensluiter onder de hoofdfondsen met een koersverlies van 1,3 procent. Volgens Vermeulen blijft de impact van de duurdere Zwitserse frank voor veel beleggers ondoorzichtig. Heineken liet 1 procent liggen.

 

De Midkap werd aangevoerd door ASMI. De toeleverancier aan de chipindustrie won bijna 3 procent. TKH stond 2,3 procent hoger. "Recent zijn er wat berichten verschenen die zeggen dat je moet investeren in de maakindustrie", aldus Vermeulen, die daaraan toevoegde dat we in Nederland "dan weinig verschillende smaken hebben".

 

BinckBank noteerde 1,6 procent lager nadat De Telegraaf meldde dat beleggersvereniging Fibonacci de online broker voor de rechter sleept. NN Group stond 1 procent lager nadat ING een belang in de verzekeraar verkocht voor 24,00 euro per aandeel.

 

In de AScX noteerde het volatiele Esperite bij relatief hoge volumes 9 procent hoger. Ballast Nedam noteerde ruim 6 procent hoger. Neways volgde met een plus van 3 procent. DPA Group liet 2,2 procent liggen. Besi stond 1,6 procent lager nadat Rabobank bekendmaakte het fonds weer te volgen met een Houden advies en een koersdoel van 19 euro. De analisten wezen op Besi’s sterke positie als toeleverancier van de chipindustrie. Daar staat tegenover dat het fonds inmiddels hoog gewaardeerd is volgens de marktvorsers.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.