Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aperam en BAM uitblinkers op groen Damrak

Aperam en BAM uitblinkers op groen Damrak
13 feb 2015 om 18:04

De Amsterdamse beurs heeft de week in het groen afgesloten met een nieuw jaarrecord. De AEX won één procent op 464,90 punten. Op weekbasis dikte de hoofdindex ruim twee procent aan.

 

"Het positieve sentiment wordt voornamelijk gedragen door de goede groeicijfers", aldus analist Christopher Ho van AFS. Ook analisten van het Belgische KBC spraken van beter dan verwachte cijfers.

 

De Nederlandse economie groeide het afgelopen kwartaal met een half procent. Daarbij was de groei volgens econoom Marten van Garderen van ING breed gedragen.

 

De Franse economie groeide in het vierde kwartaal licht met 0,1 procent, terwijl het Duitse bruto binnenlands product met 0,7 procent steeg. De economie in de eurozone schakelde 0,3 procent bij.

 

Ook de omringende beurzen wisten het groen te vinden. In Parijs steeg de beurs 0,7 procent en in Duitsland 0,4 procent, waarbij de DAX intradag boven de 11.000 punten noteerde. De euro/dollar won 0,7 procent op 1,1406.

 

Een tegenvaller was volgens KBC de daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De vertrouwensindex kwam evenwel van het hoogste punt in elf jaar tijd.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 17 fondsen hoger verhandeld. Aan kop gingen AkzoNobel en ArcelorMittal met elk 5 procent koerswinst. Beleggers reageerden enthousiast de kwartaalcijfers van ArcelorMittal. De staalreus voldeed aan de verwachtingen, maar volgens Theodoor Gilissen Bankiers was de afgegeven outlook voor 2015 wel een tegenvaller. AkzoNobel wist vooral tegen het einde van de handel de weg omhoog te vinden. Donderdag presenteerde de chemiereus nog de jaarcijfers.

 

De grootste daler in de AEX was Delta Lloyd met een koersverlies van 1,8 procent. Morgan Stanley verlaagde het advies voor de verzekeraar naar Houden en paste het koersdoel bijna 5 euro neerwaarts aan naar 18,50 euro. Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam wees er verder op dat er een shortpositie in Delta Lloyd werd gemeld van nipt meer dan een half procent.

 

In de AMX waren Aperam en BAM Groep de koplopers met winsten van maar liefst 14,5 en 11,5 procent. Aperam werd beloond voor de cijfers over 2014, die volgens analisten beter dan voorzien waren.

 

BAM koerste hoger na een koersdoelverhoging van KBC Securties en een koopaanbeveling van Kepler Cheuvreux. BAM zal volgens Andre Mulder van Kepler profiteren van een herstel op met name de Nederlandse en Britse bouwmarkt, waarbij de kostenmaatregelen die de bouwer binnen de organisatie trof ook effect zullen sorteren. Een punt van zorg is volgens de analist de orderportefeuille van BAM.

 

TomTom was vrijdag de grootste daler in de Midkap met een verlies van 2,7 procent op 6,75 euro. Donderdag won de navigatiespecialist nog 18 procent na publicatie van de jaarcijfers.

 

Bij de kleinere fondsen vielen Acomo en BeterBed op met dagwinsten van nipt meer dan vier procent. Acomo boekte in 2014 meer winst en verhoogde het dividend, zo bleek donderdag nabeurs. Koploper was evenwel Heijmans met een koerswinst van 4,7 procent, terwijl sectorgenoot Ballast Nedam 3,2 procent won.

 

Ordina was de grootste daler met een verlies van 3,2 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,2 procent hoger op 18.015,81 punten. De breder samengestelde S&P500 index won 0,3 procent en techbeurs Nasdaq dikte 0,4 procent aan.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.