Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX op hoogste niveau sinds 2008 na witte rook Oekraïne

Beursupdate: AEX op hoogste niveau sinds 2008 na witte rook Oekraïne
12 feb 2015 om 11:44

De Amsterdamse beurs steeg donderdag richting het middaguur naar het hoogste niveau sinds mei 2008, nadat de Russische president Vladimir Poetin bevestigde dat er een wapenstilstand komt in Oost-Oekraïne.

De AEX index won 0,9 procent op 462,38 punten, terwijl de Midkap 1,1 procent won.

Poetin zei vanochtend tijdens een persconferentie in Minsk, na een langdurige vergadersessie die woensdag aanving, dat de leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne het eens zijn geworden over een vredesplan voor Oost-Oekraïne.

Volgens diverse internationale media zal vanaf zondag 15 februari een wapenstilstand van kracht zijn en is er overeenstemming over het terugtrekken van zware wapens. Oekraïne zou daarnaast volgens Poetin toegezegd hebben de grondwet te wijzigen, zodat de pro-Russische inwoners in het oosten van het land meer rechten krijgen.

Bij de opening van de beurs werd het sentiment nog gedrukt nadat een lange vergadering van de Eurogroep niet resulteerde in een oplossing van de Griekse schuldenproblematiek en partijen zelfs geen gemeenschappelijke verklaring afgaven.

Pas toen de meeste ministers ’s nachts al waren vertrokken, bleek volgens marktanalisten van Rabobank dat de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis geen toestemming kreeg uit Athene om met de conceptovereenkomst akkoord te gaan.

"Mogelijk is dit onderdeel van zijn [Varoufakis] Game of Chicken strategie om zoveel mogelijk van Europa gedaan te krijgen", aldus Rabobank, die daarnaast benadrukte dat "naar de Griekse bevolking moet het op zijn minst lijken alsof de Griekse delegatie de uitkomst en het tempo bepaald".

De euro/dollar steeg licht met 0,2 procent naar 1,1340.

De markt kijkt vanmiddag uit naar de Amerikaanse steunaanvragen en de detailhandelsverkopen. Vorige maand waren de detailhandelsverkopen volgens Rabobank met een daling van 0,9 procent ronduit slecht, maar de markt verwacht nu een verbetering naar een half procent op maandbasis.


Stijgers en dalers

Onder de overwegend groengekleurde hoofdfondsen was Boskalis de grootste stijger met een koerswinst van vier procent. Een direct aanleiding voor de winst van de maritieme dienstverlener ontbrak. Ook TNT Express, ArcelorMittal en ING Groep, in de nasleep van de cijfers van woensdag en het akkoord in Oekraïne, stonden in de belangstelling bij beleggers met winsten vanbelk ruim drie procent.

AkzoNobel won daarnaast anderhalf procent ondanks terughoudende reacties van analisten op de voorbeurs afgegeven kwartaalcijfers. Analisten van JPMorgan Cazenove spraken zelfs van een negatieve organische trend en een gebrek aan groeimomentum.

De grootste daler was Royal Dutch Shell met 0,8 procent, nadat het olieconcern ruim een procent ex-dividend noteerde. Daarnaast noteerden de defensieve fondsen Unilever en Heineken nipt in het rood.

In de Midkap ging navigatiespecialist TomTom fier aan kop met een koerswinst van 14 procent na onder meer een meevallende omzetverwachting voor het lopende jaar en de aankondiging van een contractuitbreiding met Volkswagen. Roestvast staalfonds Aperam won daarnaast ruim zes procent in navolging van de kwartaalcijfers bij sectorgenoot Outokumpu. Aperam komt nabeurs zelf met de cijfers over het vierde kwartaal.

De grootste daler in de AMX was Fagron met een verlies van krap een procent.

Onder de kleinere fondsen viel Heijmans op met een winst van 3,6 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.