Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wessanen: eten of gegeten worden

Wessanen: eten of gegeten worden
31 dec 2015 om 13:23

Sinds het aantreden van CEO Christophe Barnouin in januari 2014 gaat het voorspoedig met Koninklijke Wessanen, dat is afgeslankt en zich inmiddels volledig focust op gezonde voedingsproducten voor de Europese markt.

 

Maar misschien gaat het wel iets te voorspoedig om de strategie van autonome groei en acquisities zelfstandig voort te kunnen zetten.

 

Onder leiding van de energieke Franse bestuursvoorzitter verschoof de strategische focus van productdiversificatie naar de productie, marketing en distributie van merken voor gezonde voeding zoals Zonnatura in Nederland, Bjorg in Frankrijk, Allos in Duitsland en Whole Earth in het Verenigd Koninkrijk.

 

"Daarbij is het onze tactiek om succesvolle innovaties vanuit de verschillende markten naar meerdere landen uit te rollen onder de daar gangbare merknamen", zei financieel directeur Ronald Merckx in oktober bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers.

 

Intussen werden in de afgelopen jaren de als niet-kernactiviteiten aangemerkte snackdivisie Izico, de Natuurwinkel-keten, groothandelaar Natudis, de Amerikaanse drankenproducent ABC, en groothandels- en distributiebedrijf Bio-Distrifrais in Frankrijk verkocht. De verkoopopbrengsten konden worden toegevoegd aan de financiële reserves, waardoor het voedingsconcern uit Amsterdam goed bij kas zit.

 

Merckx zei in oktober ongeveer 100 miljoen tot 150 miljoen euro beschikbaar te hebben voor acquisities. "Maar verwacht op de heel korte termijn geen overname-aankondiging", voegde de financieel directeur daaraan toe. "Mochten zich onverhoopt geen acquisitiemogelijkheden voordoen, dan zullen we kijken hoe we de balans zodanig kunnen herschikken dat we op een andere manier aandeelhouderswaarde kunnen realiseren", zei Merckx behoedzaam.

 

De overnamemachine van Wessanen hapert inderdaad al langere tijd en dat baart analisten zorgen. Na de afronding van de overname van de Italiaanse producent van organische groeten- en vruchtendranken Abafoods in januari van dit jaar is het stil geworden aan het acquisitiefront.

 

En dat is teleurstellend voor een bedrijf met een goed gevulde oorlogskas in een sterk versnipperde en snel groeiende nichemarkt voor gezonde voeding.

 

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities maakte uit de laatste kwartaalcijfers in oktober nog op dat het concern voor 120 miljoen euro acquisities kan doen, maar ook zelf een aantrekkelijke overnameprooi kan zijn voor grote partijen in de voedingsmiddelenmarkt, die op zoek zijn naar mogelijkheden in snel groeiende nichemarkten om extra omzet en resultaat te genereren.

 

Maar CFO Merckx is niet bang dat Wessanen zelf een gemakkelijke overnameprooi wordt. "De beste manier om in welke hoedanigheid dan ook te overleven, is doorgaan met de succesvolle groeistrategie en versterking van marktpositie, zoals we dat de laatste twee jaar hebben gedaan. Bovendien had een overname eerder voor de hand gelegen toen het aandeel op 2,50 euro stond", aldus de CFO.

 

Wellicht dat Barnouin en Merckx op 19 februari bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015 nieuwe indicaties zullen geven over de acquisitiepijplijn en wanneer op dat vlak nieuwe aankondigingen te verwachten zijn. Of hoe de financiele ruimte anderszins benut kan worden voor het verhogen van de aandeelhouderswaarde.

 

Analisten en investeerders, die vooralsnog geduld betrachten, zullen in ieder geval wel op daadkracht van Wessanen rekenen. Het aandeel, genoteerd in de AScX, startte in januari van dit jaar net boven 5,05 euro, om tot augustus meer dan te verdubbelen.

 

Rond lunchtijd stond de koers van Wessanen op 10,16 euro, waarmee de winst ten opzichte van begin dit jaar meer dan 77 procent bedroeg.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.