Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Venijn in de staart voor Arcadis

Venijn in de staart voor Arcadis
31 dec 2015 om 09:16

Voor ingenieursconcern Arcadis zat het venijn dit jaar in de staart, want de onderneming raakte in december betrokken bij een onderzoek naar onrechtmatigheden in Brazilië, waardoor de koers een flinke tik kreeg.

 

Veel is nog onzeker over de rol van Arcadis bij het fraudeonderzoek van de Braziliaanse autoriteiten naar een aantal bouwbedrijven die werken aan het Sao Francisco waterinfrastructuurproject. Arcadis meldde 14 december dat zijn kantoren in Sao Paulo zijn bezocht, net als het huis van een van zijn projectmanagers.

 

Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau werkt sinds 2005 aan het waterproject, dat bedoeld is om de Sao Francisco rivier om te leiden naar droge gebieden, om die van irrigatie en drinkwater te voorzien. Arcadis werkt hier samen met het Braziliaanse bedrijf Concremat in een consortium.

 

Volgens een analist van ING is nu een onzekere periode aangebroken voor de onderneming. Financiële risico’s liggen daarbij niet zo zeer in de hoogte van een eventuele boete, maar in het slechtste geval kan Arcadis wel worden uitgesloten van overheidsprojecten en dat levert meer schade op. Uit voorzorg trok ING de koopaanbeveling op Arcadis in.

 

Ongeacht of het bedrijf fouten heeft gemaakt, kan het Braziliaanse fraudeonderzoek bovendien lang gaan duren, en het is maar de vraag of beleggers willen blijven investeren in een bedrijf dat lijdend voorwerp is in een dergelijk onderzoek. De analist van ING wees ook op het risico dat Arcadis een intern onderzoek gaat uitvoeren en als dit wordt uitgebreid naar de vele andere landen waar het concern actief is, kan dit een kostbare en langdurige aangelegenheid worden.

 

Beleggers schrokken van het nieuws en zetten de koers op de dag van de aankondiging 10,5 procent lager. In de eerste vier maanden van het jaar steeg de koers nog geleidelijk en bereikte het aandeel op 15 april een hoogste niveau van 31,24 euro. Daarna ging het echter overwegend bergafwaarts, met nog een kleine opleving in oktober.

 

"De verdamping van 180 miljoen euro aan beurswaarde lijkt ons hoog in verhouding tot de mogelijke financiële schade voor Arcadis", aldus een analist van Theodoor Gilissen Bankiers in reactie op de koersval na het bekend worden van het fraudeonderzoek. Volgens de analist gaat het om een "bescheiden" contract voor Arcadis.

 

Bank Degroof Petercam besloot zelfs na het bekend worden van het fraudeonderzoek om het advies voor Arcadis juist te verhogen en het fonds van de verkooplijst te halen. Volgens de analist van Bank Degroof Petercam is de Braziliaanse tak van Arcadis slechts goed voor vijf procent van de totale omzet.

 

Arcadis is dit jaar bezig geweest om het in 2014 overgenomen Britse adviesbureau Hyder Consulting en Amerikaanse architecten- en ontwerpbureau Callison te integreren. Zo werd veel werk verricht om de marges bij Hyder, de grootste overname ooit voor de Nederlanders, op te krikken richting de groepsmarges.

 

In februari was het management positief gestemd over de vooruitzichten voor dit jaar. De acquisities zouden aan de omzet en winst bijdragen, het orderboek was goed gevuld en de sterke dollar zou een steun in de rug zijn. Het jaar verliep evenwel niet vlekkeloos. In de Verenigde Staten, de grootste omzetmarkt voor het concern, verliep het herstel trager dan verwacht. De concurrentie in de milieumarkten is hier hoog. Ook de groei in de opkomende markten nam af, met name in Brazilië, dat momenteel in een recessie verkeert.

 

Voor de korte termijn zullen beleggers nu moeten afwachten hoe het Braziliaanse fraudeonderzoek zich ontwikkelt. Als het onderzoek snel wordt afgerond dan kan de koers weer herstellen naar de niveaus voordat het nieuws bekend werd, stelt ING.

 

De koers sloot woensdag op 18,79 euro. Dat betekent ten opzichte van begin dit jaar een verlies van 24,6 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.