Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs in 2015 bijna derde lager

Olieprijs in 2015 bijna derde lager
31 dec 2015 om 21:26

De olieprijs is donderdag na een zwakke start gestegen, maar voor het tweede jaar op rij is olie een van de slechtst presterende grondstoffen. Op jaarbasis daalde de prijs ruim 30 procent.

 

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot op de laatste dag van het jaar op de New York Mercantile Exchange op 37,04 dollar, 44 dollarcent meer dan woensdagavond. Op jaarbasis is de prijs echter 30,4 procent gedaald.

 

Na een lagere start wisten de oliefutures donderdag wat op te lopen, vanwege mogelijke nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran, waardoor de kans dat er meer Iraanse olie de markt in komt, iets is afgenomen. Nadat Iran eerder dit jaar een nucleair akkoord sloot, werd alom verwacht dat sancties op de olie-export uit het land in 2016 opgeheven zouden worden, met als gevolg dat er meer Iraanse olie de toch al overvolle markt in zou komen.

 

Nu de regering van Obama nieuwe sancties heeft gepland tegen een aantal bedrijven en individuen in Iran en een aantal andere landen, komt de deal in gevaar.

 

Woensdag stonden de olieprijzen nog onder druk nadat uit het wekelijkse olievoorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden in de Verenigde Staten vorige week onverwacht stegen. Hiermee blijven de voorraden in de VS op een recordniveau.

 

Donderdag maakte dataprovider Genscape bekend dat de voorraden bij het WTI/Nymex-leveringspunt in Cushing, Oklahoma afgelopen week zijn gedaald, waardoor de prijzen verder opliepen. Baker Hughes meldde dat het aantal actieve boorplatforms in de VS vorige week licht is afgenomen.

 

In het algemeen was het een slecht jaar voor de olieprijzen. Na in 2014 te zijn gehalveerd van 100 tot 50 dollar per vat, verloren de prijzen dit jaar nog eens 30 procent, vanwege de robuuste productie in de VS, maar ook de flinke output van de Opec die niet werd verlaagd. Daardoor wordt de markt overspoeld door olie en daar staat een veel lagere vraag tegenover.

 

"Schalie-olie heeft de wereld veranderd en de wereldwijde markt getransformeerd", schreef marktanalist Tariq Zahir van Tyche Capital Advisors donderdag. Hij verwacht dat de prijzen ook in 2016 laag blijven. "We zitten absoluut in het ‘langer lager’-kamp."

 

De lage olieprijzen domineerden dit jaar voor een deel ook de wereldwijde financiële markten, waarbij energiebedrijven met tegenvallende resultaten kwamen en in hun investeringen sneden, terwijl olie-exporterende landen door de lage olieprijzen minder overheidsinkomsten hadden en zwakkere valuta.

 

In het algemeen gaan analisten er van uit dat er in 2016 meer fusies en faillissementen volgen van bedrijven in de sector, omdat ze anders het hoofd niet boven water kunnen houden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.