Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street start handelsmaand fors in het groen

Wall Street start handelsmaand fors in het groen
1 dec 2015 om 22:07

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag overtuigend hoger gesloten ondanks een tegenvallende activiteit in de industrie. De Dow Jones index steeg 1,0 procent naar 17.888,35 punten, de breder samengestelde S&P500 index won 1,1 procent op 2.102,63 punten en techbeurs Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 5.156,31 punten.

Marktanalisten op zakenzender CNBC verklaarden het positieve sentiment op Wall Street onder meer door er op te wijzen dat beleggers zich mogelijk positioneren voor de laatste maand van het jaar. Historisch gezien is december de meest succesvolle beursmaand met een gemiddeld rendement voor de S&P 500 van 1,27 procent in de afgelopen 10 jaar.

De bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie bleek in november volgens het Institute for Supply Management te zijn gedaald van 50,1 in oktober naar 48,6 in november. Het cijfer kwam daarmee voor het eerst onder de neutrale grens van 50 uit sinds november 2012. De inkoopmanagersindex berekend door onderzoeksbureau Markit bleek eveneens te zijn gedaald, van 54,1 in oktober naar 52,8 afgelopen maand, maar noteerde nog wel positief.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management benadrukte dat de cijfers vrij onverwachts wezen op een krimp van de Amerikaanse industrie. Mogelijk dat dit nog invloed heeft op het komende rentebesluit van de Federal Reserve, aldus de marktvorser.

Amerikaanse bouwuitgaven lieten daarnaast in oktober op maandbasis een bescheiden stijging zien, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van maar liefst 13,0 procent, terwijl de Amerikaanse autoverkopen in de lift zaten. De grote drie autoproducenten, General Motors (+0,2%), Ford (+1,6% en Chrysler (-0,5%) rapporteerden op jaarbasis alledrie hogere verkoopcijfers op de thuismarkt. Voor Chrysler was zelfs sprake van de beste maand november in 15 jaar tijd.

De cijfers lieten volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten evenwel onverlet dat de beurzen een adempauze inlasten richting het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag, terwijl ook vrijdag het Amerikaanse banenrapport en de uitkomst van de OPEC vergadering in Wenen de markten echt in beweging kunnen zetten.

De euro/dollar koerste vandaag 0,6 procent hoger op 1,0631, na meerdere dagen van dalingen in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag. Futures op de Amerikaanse olie noteerden daarnaast circa een half procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.