Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak sluit lager

Damrak sluit lager
1 dec 2015 om 18:02

De Amsterdamse beurs is dinsdag lager gesloten. De AEX verloor 0,5 procent, terwijl de AMX juist 0,3 procent hoger sloot.

 

"Een ietwat saaie beursdag," noemde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management de handelssessie. In tegenstelling tot het Damrak lag Wall Street "er verrassend goed bij" constateerde de vermogensbeheerder. Van Eerden wees daarvoor op het cijfer van het ISM, dat vrij onverwachts duidde op een krimp van de Amerikaanse industrie in november. Mogelijk dat dit nog invloed heeft op het komende rentebesluit van de Federal Reserve later deze maand.

 

In de eurozone groeide de industrie wel in een hoger tempo. De meeste grote landen zagen de groei in de industrie versnellen, met uitzondering van Frankrijk, dat in november in hetzelfde tempo groeide als in de voorgaande maanden. De Britse industrie groeide evenwel in een lager tempo.

 

De euro/dollar werd dinsdag bij het sluiten van de aandelenmarkten verhandeld op 1,0619.

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX noteerden 7 van de 25 fondsen bij de slotgong in het groen, onder leiding van vastgoedfonds Unibail-Rodamco dat 1,3 procent meer waard werd. Wolters Kluwer won 0,7 procent, terwijl Gemalto met een dagwinst van 0,6 procent eveneens op een podiumplek kon rekenen.

 

Delta Lloyd was minder fortuinlijk. Het aandeel verloor 2,3 procent. De verzekeraar kondigde maandag voorbeurs een claimemissie van 1 miljard euro aan en diverse andere maatregelen om de kapitaalratio onder Solvency II te verbeteren naar 175 tot 180 procent. De emissie kwam niet als een grote verrassing, hoewel deze hoger uitviel dan menig analist had voorzien.

 

Verder behoorden ook Ahold en DSM tot de grootste dalers in de AEX. Indexzwaargewicht Unilever verloor 0,8 procent. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern verkocht dinsdag een aantal van zijn merken aan Strength of Nature, zonder daarbij financiële details te noemen.

 

In de Midkap was Fugro koploper en werd 2,8 procent meer waard. Een dagwinst van 2,4 procent van sectorgenoot SBM Offshore bleek eveneens goed voor een podiumplek in de AMX. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten schreef de stijging van SBM Offshore toe aan positieve analistenrapporten over de oliedienstverlener.

 

Fagron gaf de koersval van maandag een vervolg. De magistrale bereider werd ruim 13 procent minder waard. Volgens analisten van Rabobank is de kans op een overnamebod "aanzienlijk verminderd", terwijl er in Amerika ook nog een onderzoek in de sector loopt. KBC Securities meent dat Fagron tenminste 120 miljoen euro nodig heeft om binnen de bankconvenanten te blijven. Om evenwel een "echt” sterke balans te krijgen zal er meer geld nodig zijn, aldus de Belgische marktvorser. Verder moesten in de AMX Corbion en Flow Traders de rode lantaarn dragen met verliezen van respectievelijk 1,7 en 1,6 procent.

 

Onder de kleinere fondsen steeg Telegraaf Media Groep 6,9 procent, nadat grootaandeelhouder Bech het belang in het mediabedrijf verhoogde van 35,9 naar 41,3 procent. Heijmans zag  3,1 procent aan beurswaarde verdampen.

 

Verder viel het lokaal genoteerde AND International op met een koerswinst van 14,7 procent.

 

Tussenstand Wall Street

 

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,6 procent hoger. Techbeurs Nasdaq won 0,5 procent, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index  0,6 procent hoger koerste.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.