Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Dubbelcijferig verlies Delta Lloyd en Fagron

Dubbelcijferig verlies Delta Lloyd en Fagron
30 nov 2015 om 17:55

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de handelsweek begonnen. De AEX leverde 0,6 procent in op 469,52 punten. In vergelijking tot de slotkoers van oktober op 462,12 punten leverde november desalniettemin een koerswinst op van 1,6 procent.

 

"De financials stonden [vandaag] onder druk", aldus vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Dit sentiment werd op het Damrak nog eens uitvergroot door de koersval van Delta Lloyd. Ook de zwaarwegende fondsen in de index hadden het moeilijk, "en dan houd je het niet droog" volgens de vermogensbeheerder.

 

Omringende beurzen, die wel in het groen eindigden, profiteerden bijvoorbeeld van de vraag naar autofabrikanten, zoals BMW in Frankfurt en Peugeot in Parijs. Een sector die in Amsterdam juist niet vertegenwoordigd is, zo verklaarde Bender het verschil tussen het rood van de AEX en het groen op de omringende beurzen.

 

De euro/dollar werd maandag bij het sluiten van de aandelenmarkten verhandeld op 1,0566.

 

Stijgers en dalers

In de AEX ging de meeste aandacht uit naar Delta Lloyd. De verzekeraar kondigde voorbeurs een claimemissie van 1 miljard euro aan en diverse andere maatregelen om de kapitaalratio onder Solvency II te verbeteren naar 175 tot 180 procent. De emissie kwam niet als een grote verrassing, hoewel deze hoger uitviel dan analisten van zowel KBC Securities als SNS Securities hadden voorzien. JPMorgan Cazenove zag in de aangekondigde maatregelen zelfs voldoende aanleiding om Delta Lloyd van de verkooplijst te halen. Beleggers reageerden desalniettemin teleurgesteld en het aandeel Delta Lloyd werd 10,0 procent minder waard.

 

Verder behoorden ook de andere financiële waarden tot de grootste dalers in de AEX. NN Group verloor 1,5 procent en ING Groep 1,4 procent. Indexzwaargewicht Unilever zag 1,9 procent aan beurswaarde verdampen.

 

Aan kop ging OCI met een koerswinst van 1,8 procent, gevolgd door AkzoNobel met 1,6 procent. Goldman Sachs gaf een initieel koopadvies af voor de verfgigant met een koersdoel van 72,00 euro. De doelstellingen van AkzoNobel zijn volgens de Amerikaanse zakenbank haalbaar.

 

In de AMX ging alle aandacht uit naar Fagron. Mediaberichten over het stuklopen van overnamegesprekken zetten het aandeel 34 procent lager, waarna de handel werd stilgelegd. Fagron reageerde vervolgens met een persbericht, waarin de magistrale bereider liet weten dat de gesprekken nog lopen, maar ook dat dit moeizaam gaat en er "weinig visibiliteit op een bindend bod" is. Daarbij is Fagron ook in gesprek met de banken en wordt een publieke of private kapitaalverhoging niet uitgesloten. Nadat de handel aan het einde van de dag weer werd opgestart, zakte het aandeel verder weg om uiteindelijk 36,9 procent lager te sluiten op 10,01 euro.

 

De meeste fondsen uit de Midkap sloten evenwel hoger, met als koploper Flow Traders, dat 2,5 procent won op 42,71 euro. Deze zomer werd de beursnieuweling geïntroduceerd op 32,00 euro.

 

Onder de kleinere fondsen was Docdata koploper met een koerswinst van 5,6 procent, gevolgd door Lucas Bols met 4,4 procent en Kendrion met 3,5 procent. Dodcata steeg nadat het melding maakte van exclusieve verkoopgesprekken voor onderdeel IAI voor een bedrag van 22 miljoen euro. Een positieve verrassing oordeelden analisten van SNS Securities.

 

Het al langer geplaagde Macintosh Retail Group verloor 24,1 procent op 0,36 euro.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,3 procent lager. Ook techbeurs Nasdaq leverde 0,3 procent, terwijl de breder samengestelde S&P 500 index 0,4 procent prijsgaf.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.