Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak neemt afwachtende houding in

Damrak neemt afwachtende houding in
27 nov 2015 om 17:38

De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag vrijwel onveranderd gesloten. De AEX sloot fractioneel lager op 472,17 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen. Ook in de rest van Europa bleven de beurzen dicht bij huis, met een min van 0,2 procent voor Frankfurt en 0,3 procent voor Parijs.

 

"We zien dat beleggers staan te trappelen om in te spelen op de eindejaarsrally, maar er heerst toch wat twijfel in de markt", aldus John Beijer van Beursfoon. De handelaar wees daarmee onder meer op het deze week neergeschoten Russische vliegtuig door Turkije, de aanhoudende onzekerheid over een renteverhoging door de Federal Reserve in december en een mogelijke verhoging van de monetaire verruimingen door de Europese Centrale Bank.

 

Op technisch vlak sprak Beijer van een "spannende" dag, nadat de AEX gedurende de handelsdag boven de 474 punten noteerde, maar deze koerswinst tegen het einde van de dag toch van de borden verdween. "Het is afwachten of er volgende week een nieuwe poging ondernomen kan worden", concludeerde de handelaar van Beursfoon.

 

China drukt vandaag op het sentiment. Volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank komt dit "vooral door berichten dat een aantal brokers in China de regels zou hebben overtreden". Door de forse daling van de Chinese aandelenbeurzen eerder dit jaar, zoeken de Chinese autoriteiten naar de veroorzakers van de crisis. "Daarbij wordt vooral gewezen op de rol van speculanten", aldus Cardon.

 

Donderdag vierde Amerika Thanksgiving en hield Wall Street de deuren gesloten. Vandaag beginnen veel Amerikanen op Black Friday met hun inkopen voor de feestmaand december, maandag gevolgd door Cyber Monday. De beurzen sluiten na een halve dag, om zeven uur Nederlandse tijd, al weer de deuren.

 

De euro/dollar noteerde vrijdagmiddag op 1,0595. Bij de start van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0618 en donderdag stond er een stand van 1,0609 op de borden bij het sluiten van de Europese beurzen.

 

Olie gaf terrein prijs. Een januari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,3 procent naar 42,06 dollar, terwijl Brent 0,9 procent verloor op 45,06 dollar.

 

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden 13 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door Altice. De Franse kabelaar met een notering aan het Damrak vervolgde de zegereeks van donderdag met een dagwinst van 3,7 procent. Ook Gemalto had de wind in de rug met een plus van 1,8 procent.

 

RELX steeg 1,2 procent nadat SNS Securities het koersdoel verhoogde van 14,95 naar 16,75 euro met een onveranderd Neutraal advies. De uitgever blijft volgens de analisten een hoge kasstroom genereren, waardoor RELX de autonome groei kan financieren en tevens aanvullende overnames kan doen. Ook kunnen aandeelhouders uitkijken naar de uitkering van dividend en de inkoop van eigen aandelen. Het advies van SNS Securities bleef ongewijzigd op Neutraal, omdat in de huidige waardering van het fonds al goede groeivooruitzichten zijn ingeprijsd.

 

ArcelorMittal gaf 3,2 procent prijs, wat handelaar Beijer van Beursfoon weet aan de daling van grondstoffenprijzen. Delta Lloyd leverde 4,9 procent in en noteerde daarmee onderaan de lijst met hoofdfondsen. De verzekeraar steeg de afgelopen dagen flink op overnamespeculaties, maar De Telegraaf schreef vandaag op basis van bronnen dat NN Group vermoedelijk geen interesse heeft in Delta Lloyd, maar uitkijkt naar kleinere overnames in Zuid-Europa en in Nederland.

 

In de AMX waren NSI en IMCD de grootste stijgers met 1,4 procent, gevolgd door Vastned met 1,0 procent en TomTom met 0,8 procent.

 

Fagron droeg met een verlies van 5,8 procent op dagbasis de rode lantaarn. Analist Jan de Kerpel van KBC Securities noemde de magistrale bereider niet langer koopwaardig. Vooral het uitblijven van nieuws over een overnamebod en de onzekerheid rondom de fraudeonderzoeken in Amerika zorgen dat De Kerpel het koersdoel verlaagde van 26,00 naar 17,00 euro.

 

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de toonaangevende S&P 500 index tijdens de verkorte handelsdag in verband met Black Friday 0,2 procent hoger op 2.093,12 punten. De Dow Jones won 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq kleurde 0,3 procent in het groen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.