Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak sluit fors hoger

Damrak sluit fors hoger
25 nov 2015 om 17:51

De Amsterdamse beurs heeft het negatieve sentiment van de afgelopen dagen van zich afgeschud en de AEX sloot maar liefst 1,5 procent hoger op 468,07 punten, in lijn met de winsten op de omringende beurzen.

 

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak ondanks het stevige herstel van een “rustige handelsdag “. Volgens Schutte stemden signalen vanuit de Europese Centrale Bank beleggers positief. 

 

Persbureau Reuters meldde dat de ECB meerdere opties bekijkt om meer te stimuleren. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer verwacht dat voorzitter Mario Draghi op 3 december “de trekker overhaalt” en nieuwe maatregelen zal aankondigen. “Hij moet iets doen”, zo meent Bender. Of de aangekondigde maatregelen ook voldoende zijn voor de markt, dat blijft evenwel de vraag volgens de vermogensbeheerder. De euro/dollar werd verhandeld op 1,0618, maar noteerde gedurende de dag onder de 1,06.

 

Beleggers moesten het vandaag in Europa stellen met een vrijwel lege beursagenda. Uit de Verenigde Staten kwam, vanwege Thanksgiving morgen, wel veel macro-economisch nieuws. De wekelijkse steunaanvragen daalden met 12.000 naar 260.000, terwijl de orders voor duurzame goederen in oktober met 3,0 procent op maandbasis toenamen. “Deze cijfers zijn veel beter dan verwacht,” aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer, die stelde dat eerdere cijfers vaak slechts in lijn waren met de verwachtingen of zelfs tegenvielen. Evenwel zorgden de cijfers niet voor “heel veel verrassingen” onder beleggers, aldus Schutte.   

 

Alleen de uitgaven van Amerikaanse consumenten bleven iets achter op de verwachting, meende Nijkamp. De uitgaven van Amerikanen stegen in oktober met 0,1 procent op maandbasis, terwijl de inkomens met 0,4 procent stegen. Beleggers zullen volgens de vermogensbeheerder evenwel niet veel aandacht geven aan dit cijfer, maar vooral afwachten hoe de koopbereidheid is op Black Friday, de drukste winkeldag van het jaar in Amerika.

 

Olie werd goedkoper. Een januari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,2 procent naar 42,38 dollar. Een vat Brent werd 1,5 procent goedkoper op 45,41 dollar.

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX sloten veel fondsen in het groen, met Aegon aan kop. Het aandeel sloot 3,7 procent hoger nadat het dinsdag nabeurs liet weten 750 miljoen euro te hebben opgehaald met een obligatielening. Ook andere verzekeraars konden op bijval van beleggers rekenen. Zo won Delta Lloyd 3,2 procent, terwijl NN Group 2,6 procent meer waard werd. Ahold sloot 2,8 procent hoger na een koersdoelverhoging door Barclays, terwijl indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 0,6 procent mocht bijschrijven. ABN AMRO plaatste de oliereus op de favorietenlijst. Nu de oliemarkt volgens ABN AMRO in balans komt en Shell de kosten en investeringen terugbrengt, kan de oliereus volgens de analisten van de bank sterker uit de huidige neergang komen zonder het dividend te hoeven verlagen.

 

ArcelorMittal was een van de weinige fondsen in de hoofdgraadmeter dat in het rood sloot. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal van 5,00 naar 3,90 euro met een ongewijzigd verkoopadvies vanwege de aanhoudende verslechtering van de staalmarkt. De dalende prijzen zullen volgens de Amerikaanse zakenbank verder druk zetten op de winstconsensus voor ArcelorMittal. Het fonds sloot 3,0 procent lager. 

 

ING Groep noteerde een kleine min van 0,1 procent. Morgen Stanley verlaagde het advies voor de bank van Overwogen naar Gelijk gewogen en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 15,30 naar 14,70 euro. Voor KPN, dat 0,8 procent hoger sloot, verhoogde Morgen Stanley het koersdoel juist fractioneel. Volgens de analisten is KPN het telecomaandeel dat een belegger in de portefeuille wil hebben, zeker nu de onzekerheid over de lancering van Tele2 in Nederland achter de rug is. Morgan Stanley voorziet dat aandeelhouders van KPN flink beloond zullen worden in de vorm van een stijgend dividend. Ook zullen desinvesteringen ertoe leiden dat het telecombedrijf extra kapitaal kan laten terugvloeien naar de aandeelhouders.

 

In de Midkap was USG People de uitblinker met een winst van 3,3 procent, gevolgd door Corbion dat 2,8 procent hoger sloot. Air France-KLM werd de grootste daler in de AMX met een verlies van 2,9 procent. Ook Aperam leverde 1,1 procent in, ondanks dat Goldman Sachs het koersdoel voor de fabrikant van roestvast staal met 1 euro verhoogde naar 34 euro. Fagron zag 0,1 procent aan beurswaarde verdampen.

 

Onder de kleinere fondsen steeg Kendrion 3,5 procent. Kempen meldde vandaag een belang van 5,98 procent in de specialist in elektromagneten. Brunel International zag de verliezen gedurende dag verder oplopen en sloot uiteindelijk 6,9 procent lager. ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor Brunel van 17,50 naar 16,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Konrad Zomer van ABN AMRO verwacht dat Brunel in 2016 een vlakke omzetontwikkeling kent, terwijl de consensus op een groei van 19 procent ligt. Brunel wordt momenteel verhandeld tegen een gemiddelde premie van 45 procent in vergelijking tot sectorgenoten. Zomer noemt dit aan de hoge kant gezien de te optimistische consensus en plaatste het fonds op de short list van de bank.

 

Tussenstand Wall Street

 

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten maakte de Dow Jones index een pas op de plaats op 1,7817,47 punten. De breder samengestelde S&P500 index koerste eveneens vlak en techbeurs Nasdaq won 0,2 procent. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.