Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Refresco profiteert van goed weer

Beursblik: Refresco profiteert van goed weer
10 nov 2015 om 15:53

Refresco Gerber heeft in het derde kwartaal de resultaten zien oplopen. Dit is de de verwachting van analisten, die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus, in aanloop naar de kwartaalcijfers van de bottelaar.

 

Bij een verkoopvolume van 1.636 miljoen liter boekte Refresco volgens de analisten in het derde kwartaal een omzet van 544 miljoen euro. Dit zou krap 3 procent meer zijn dan de 530 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

 

Volgens analist Robert Jan Vos van ABN AMRO profiteerde Refresco in het derde kwartaal van "gunstig zomerweer". Daarmee kwam de autonome volumegroei volgens de analist uit op 3,0 procent, na een "schamele" 0,8 procent in het tweede kwartaal. Naast gunstige weersomstandigheden wees analist Karel Zoete van Rabobank ook op een makkelijke vergelijkingsbasis voor het derde kwartaal.

 

Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg op jaarbasis fractioneel van 62 miljoen naar 63 miljoen euro. Dit resulteerde volgens marktvorser Vos in een nettowinst van 27 miljoen euro, ruimschoots een verdubbeling ten opzichte van de 12 miljoen euro vorig jaar.

 

Analist Gerard Rijk van SNS Securities noemde de consensus voor het derde kwartaal van dit jaar "ietwat" aan de voorzichtige kant. Dit is ook de mening van Zoete, die met een omzetvolume van 1.663 miljoen liter en een omzet van 560 miljoen euro boven consensus zit.

 

Verder verwacht Vos dat de nettoschuld van Refresco in de tweede jaarhelft terugloopt, nadat deze eind juni nog uitkwam op 521 miljoen euro, deels als gevolg van een hoger werkkapitaal

 

Voor heel 2015 mikt Refresco Gerber op een volumegroei van 0 tot 5 procent met een licht lagere brutowinstmarge per liter dan een jaar eerder. Analisten mikken voor dit jaar op een omzetgroei van gemiddeld 2 procent.

 

Vos verwacht dat Refresco op korte termijn een overname zal aankondigen. De oorlogskas van de bottelaar is volgens de analist van ABN AMRO zo’n 200 miljoen euro groot. Ook Rijk van SNS Securities houdt rekening met een overname, die vervolgens de winst van Refresco zal opvoeren. Rijk meent dat de bottelaar vooral kijk naar "goedkope" overnames in Spanje en Italië om het marktaandeel in deze regio’s te verhogen.

 

 

ABN AMRO heeft een koopadvies op Refresco, SNS Securities en Rabobank hanteren een Houden advies. De bottelaar maakt donderdag voorbeurs de cijfers over het derde kwartaal bekend.

 

Op een vlak Damrak leverde het aandeel Refresco Gerber dinsdag 0,2 procent in op 15,11 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.