Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rood slot AEX ondanks openingswinst

Rood slot AEX ondanks openingswinst
9 okt 2015 om 17:49

De Amsterdamse beurzen hebben vrijdag de week na een nieuwsluwe handelsdag verdeeld besloten.

 

De AEX verloor 0,1 procent op 441,65 punten na winsten van ruim een procent eerder op de dag, terwijl de AMX juist een plus van 0,9 procent liet optekenen.

 

"Grondstoffen blijven de kar trekken", concludeerden analisten van de Belgische bank KBC. Valutahandelaar Laurens Maartens van NBWM wees verder op een wegebbende angst onder beleggers dat de Federal Reserve nog dit jaar de rente gaat verhogen.

 

Uit de notulen van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank midden september bleek donderdag dat de meeste centraal bankiers van de Fed van mening waren dat een eerste renteverhoging in september dichtbij was, maar dat het verstandig was om de effecten van de mondiale groeivertraging op de Amerikaanse economie af te wachten. Het besluit om de rente ongemoeid te laten kwam als een verrassing voor Wall Street en leidde tot een verkoopgolf op de aandelenmarkten.

 

Sales trader Gert Berendse van ING sprak van een "draai in de markt" na de vrijgave van de notulen. "De Fed is heel voorzichtig ten aanzien van een renteverhoging ondanks signalen dat de economie herstelt", aldus Berendse, die concludeerde dat de rente nog "lang laag zal blijven".

 

De euro/dollar noteerde vrijdag bij het sluiten van de Europese beurzen op 1,1362. Bij het openen van de Amerikaanse beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1370 en rond de start van de Europese handelsdag stond er een stand van 1,1279 op de borden.

 

Olie toonde een gemengd beeld. Een november-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,8 procent naar 49,84 dollar, terwijl Brent winsten van eerder op de dag zag verdampen en 0,4 procent daalde naar 52,83 dollar.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 12 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 6,0 procent. De staalreus kreeg de wind in de rug dankzij een sterk herstel van de grondstoffenprijzen en een adviesverhoging naar Overwogen door JPMorgan Cazenove.

 

Op gepaste afstand sloot Delta Lloyd 3,0 procent hoger en eindigde Altice 2,3 procent in het groen.

 

Uitgever RELX was hekkensluiter onder de hoofdfondsen met een verlies van 1,8 procent. Ook sectorgenoot Wolters Kluwer beleefde met een min van 1,0 procent een moeizame dag.

 

In de Midkap ging BE Semiconductor Industries aan kop met 4,9 procent gevolgd door Fagron met 3,6 procent. Laatstgenoemde trapte het Nederlandse cijferbal af met de resultaten over het derde kwartaal. De magistrale bereider beleefde volgens topman Ger van Jeveren een "uitdagend" kwartaal. De omzet steeg in het derde kwartaal op jaarbasis met 2,4 procent naar 113,5 miljoen euro. De autonome groei liep in het afgelopen kwartaal met 3,8 procent terug. De outlook bleef onveranderd aan de winstwaarschuwing begin deze maand. Wel liet Fagron weten "verkennende gesprekken" te voeren met verschillende partijen, die momenteel resulteren in een boekenonderzoek door "een geselecteerd aantal potentiële kopers" en "met het oog op het uitbrengen van een bindend bod".

 

ASM International schreef 2,6 procent bij na een adviesverhoging naar Aanbevolen door Theodoor Gilissen Bankiers. Analist Jos Versteeg zag in de recente koersval een aanleiding om het advies voor de semiconductor te verhogen. Bovendien liet ASM Pacific, waar ASMI een belang van ruim 40 procent in heeft, weten dat de voorlopige facturen over het derde kwartaal "slechts" met 14 procent daalden, terwijl sectorgenoten Besi en Kulicke & Soffa met grotere omzetwaarschuwingen op de proppen kwamen.

 

De volatiele waarden BAM Groep, Corbion en USG People hielden de onderste plaatsen bezet met verliezen oplopend tot 3,2 procent.

 

Onder de kleinere fondsen trok Ordina de aandacht met een winst van 9,8 procent. Grontmij stond daarentegen juist stevig onder druk met een verlies van 5,0 procent.

 

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent hoger op 17.070,03 punten, de breder samengestelde S&P 500 index noteerde onveranderd en technologiebeurs Nasdaq koerste 0,2 procent in het groen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.