Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak op verlies na volatiele week

Damrak op verlies na volatiele week
3 okt 2015 om 13:12

De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week, ondanks flinke volatiliteit, opnieuw terrein prijs moeten geven.

 

De AEX verloor 0,1 procent op 422,58 punten, terwijl de AMX een plus van 0,4 procent op de borden plaatste. Daarmee dook de Amsterdamse hoofdgraadmeter voor de vijfde week op rij in het rood.

 

ABN AMRO sprak van een stabilisatie afgelopen week, maar een onverminderd nerveuze stemming met grote koersuitslagen gedurende de handelsdagen.

 

Met name het Amerikaanse banenrapport op vrijdag zorgde voor flinke beweging. Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 142.000 en de werkloosheid bleef op 5,1 procent. Naast de tegenvallende groei wees marktanalist Philip Marey van Rabobank, die sprak van een "ronduit zwak rapport", ook op de pas op de plaats voor de loonontwikkeling. Het ontbrak volgens Marey vrijwel aan positieve noten in het rapport. De marktvorser van Rabobank meende dan ook dat met dit banenrapport een eerste renteverhoging in oktober "ondenkbaar" is.

 

Agenda

Komende week krijgen beleggers inzicht in een fors aantal macro-economische cijfers, met op maandag de wereldwijde maandelijkse inkoopmanagersindexen van de dienstensector.

 

Dinsdag komen de Duitse fabrieksorders naar buiten, op woensdag gevolgd door de industriële productie uit zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk.

 

Het Britse rentebesluit neemt op donderdag een prominente plaats in op de agenda, samen met inflatiecijfers uit Nederland. Data over de industriële productie in Frankrijk, Nederland en Italië komt op vrijdag vrij, samen met cijfers over de Amerikaanse importprijzen en groothandelsvoorraden.

 

Verder opent Alcoa donderdag nabeurs traditiegetrouw het cijferseizoen met de resultaten over het derde kwartaal. In Nederland trapt Fagron op vrijdag het cijferbal af met de resultaten over de afgelopen drie maanden.

 

Stijgers en dalers

Afgelopen week was Aalberts Industries met een winst van 3,8 procent de grootste stijger onder de hoofdfondsen, gevolgd door grootgrutter Ahold met 3,7 procent en oliereus Royal Dutch Shell met 3,5 procent.

 

Aan de onderkant verloor ArcelorMittal 5,2 procent en KPN 6,4 procent. Altice was met een min van 23,0 procent evenwel met afstand de grootste daler. De Franse kabelaar gaf donderdag voor ruim 1,6 miljard euro aan nieuwe aandelen uit aan institutionele beleggers en verschillende managers van Altice om een deel van de overname van het Amerikaanse Cablevision te financieren.

 

In de Midkap trok SBM Offshore de aandacht met een winst van 23,0 procent. De Schiedammers kregen van het Braziliaanse Petrobras een voorlopige uitnodiging om deel te nemen aan een tweetal aanbestedingen, wat SNS Securities beoordeelde als "een grote meevaller" en KBC Securities betitelde als "een teken van vertrouwen".

 

Fagron steeg op weekbasis 5,8 procent na een melding over verkennende gesprekken met diverse partijen die interesse hebben in een overname van de magistrale bereider. Verder stelde Fagron de outlook voor dit jaar naar beneden toe bij vanwege verdere negatieve ontwikkelingen met betrekking tot de terugbetaling van niet-steriele bereidingen in de Verenigde Staten en de verzwakking van de Braziliaanse real. Voor dit jaar mikt Fagron op een omzet van 470 miljoen tot 480 miljoen euro met een aangepaste bedrijfsresultaat (REBITDA) van 105 miljoen tot 115 miljoen euro.

 

Aan de onderkant verloor Galapagos 18,3 procent in de nasleep van het besluit van de Amerikaanse farmaceut Abbvie om geen licentie op de behandeling van reumatoïde artritis met het geneesmiddel filgotinib af te nemen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.