Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak hervindt weg omhoog

Damrak hervindt weg omhoog
10 okt 2015 om 14:00

De Amsterdamse beurzen zijn afgelopen week hoger gesloten en beëindigden daarmee een negatieve reeks van vijf weken met lagere koersen.

 

De AEX steeg deze week 4,5 procent op 441,65 punten, terwijl de AMX een winst van 5,8 procent liet optekenen.

 

"Het gunstige verloop van de aandelenkoersen deze week kan niet los worden gezien van het feit dat beleggers hun verwachtingen ten aanzien van het tijdstip van een mogelijke renteverhoging in de VS steeds meer naar achteren verschuiven", aldus Maarten Leen van ING.

 

Uit de notulen van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank midden september bleek dat de meeste centraal bankiers van de Fed van mening waren dat een eerste renteverhoging in september dichtbij was, maar dat het verstandig was om de effecten van de mondiale groeivertraging op de Amerikaanse economie af te wachten. Het besluit om de rente ongemoeid te laten kwam als een verrassing en leidde tot een verkoopgolf op de aandelenmarkten.

 

Hoofdeconoom Leen van ING voegde hieraan toe dat de centraal bankiers erkennen dat het doel van volledige werkgelegenheid "nagenoeg is gerealiseerd", maar dat er weinig overtuiging bestaat dat de inflatie op weg is naar het gestelde doel van twee procent.

 

Analisten van ABN AMRO wezen verder op speculaties dat de Europese Centrale Bank het lopende opkoopprogramma van obligaties gaat uitbreiden om de Europese economie te stimuleren, nadat deze week "enkele tegenvallende" cijfers uit Duitsland kwamen. De fabrieksorders daalden in augustus onverwacht, terwijl ook de industriële productie en handelscijfers niet aan de verwachtingen konden voldoen. Maandelijks wil de centrale bank nu nog gemiddeld voor 60 miljard euro aan obligaties en andere leningen opkopen.

 

"Wij verwachten dat de ECB in december zal aankondigen het obligatie opkoopprogramma te verhogen met 20 miljard euro per maand. Ook denken wij dat de ECB niet, zoals aangekondigd, zal stoppen met de obligatieaankopen in september 2016, maar dat beëindiging van het programma later zal plaatsvinden", aldus ABN AMRO.

 

Agenda

Nadat Fagron afgelopen week het Nederlandse cijferseizoen aftrapte, staan op woensdag de kwartaalresultaten van ASML en Docdata op de agenda en op donderdag de cijfers van Sligro Food Group en Unilever.

 

De macro-economische kalender is evenwel ook goed gevuld. Na een rustige weekstart op maandag, volgen dinsdag inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, terwijl ook de Duitse ZEW-index vrij wordt gegeven.

 

Woensdag volgen inflatiecijfers uit Frankrijk, Spanje en Italië, samen met de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de producentenprijzen.

 

De Nederlandse detailhandelsverkopen over augustus komen op donderdag vrij, samen met de Amerikaanse Empire State index, inflatiecijfers en de Philly Fed index. Inflatieramingen uit de eurozone besluiten samen met de industriële productie en het consumentenvertrouwen uit Amerika de week op vrijdag.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen op het Damrak was ArcelorMittal de absolute uitblinker met een winst op weekbasis van 24,8 procent. De staalreus profiteerde van een opleving onder de grondstoffenprijzen en negeerde verschillende koersdoelverlagingen van analisten. Ondanks de fikse koersafstraffing die ArcelorMittal in de afgelopen maanden ten deel viel, zien de analisten van Goldman Sachs bijvoorbeeld nog altijd geen opwaarts potentieel voor het fonds, gelet op de te grote overcapaciteit in de staalsector.

 

Altice schreef afgelopen week 19,0 procent bij, terwijl indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 11,9 procent steeg en daarmee flink profiteerde van een hogere olieprijs.

 

Onder het handjevol dalers was Randstad hekkensluiter met een verlies van 2,8 procent. TNT Express verloor 2,1 procent na een winstwaarschuwing voor het derde kwartaal. De pakketbezorger voorziet dat de aangepaste operationele winst "materieel" lager zal uitvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. In februari kondigde het bedrijf al aan dat de omstandigheden "volatiel en onzeker" bleven, met een aanhoudend risico voor wisselkoerseffecten.

 

In de Midkap ging BE Semiconductor Industries aan kop met 18,9 procent, gevolgd door Aperam (17,3%) en oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro met winsten van ruim dertien procent. ASM International steeg 11,6 procent na een adviesverhoging naar Aanbevolen door Theodoor Gilissen Bankiers.

 

USG People en Corbion waren de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 3,7 en 4,7 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.