Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Flinke rally Europese beurzen

Flinke rally Europese beurzen
8 jan 2015 om 18:05

De Europese beurzen hebben op de vijfde handelsdag van 2015 een prima prestatie neergezet. De AEX won maar liefst 2,9 procent op 423,07 punten en sloot daarmee dicht onder de slotstand van 2014 op ruim 424 punten. De Franse en de Duitse beurs wonnen donderdag zelfs ruim meer dan 3 procent.

 

De markt oordeelde volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer dat de recente daling "overtrokken" was. Het besef komt volgens de vermogensbeheerder dat de lage olieprijs slechts voor een klein deel van de wereld een probleem is, maar voor de rest juist een zegen.

 

Analist Arne Petimezas van AFS vulde daarop aan dat er steeds meer zekerheid komt dat de Europese Centrale Bank met nieuwe maatregelen komt.
"QE is onvermijdelijk", aldus Petimezas, die er op rekent dat de ECB op 22 januari, ondanks dat dit daags voor de Griekse verkiezingen is, al met een aankondiging komt, waarna de details in de daarop volgende vergaderingen volgen.

 

Verder is de markt volgens analisten van KBC positief gestemd richting het Amerikaanse banenrapport van vrijdag. Ook Bender voorziet een sterk cijfer uit Amerika en verwacht dat dit het signaal zal zijn voor een voortzetting van de rally.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. Koploper was OCI met een dagwinst van 8,7 procent nadat het van origine Egyptische bedrijf ruim 4 miljoen aandelen wist te plaatsen bij een nieuwe aandeelhouders tegen 36,00 euro per stuk.

 

Ook indexzwaargewichten als ASML en Unilever hadden de wind flink in de rug en koersten 3,8 en 3,9 procent hoger. Royal Dutch Shell werd 2,3 procent hoger verhandeld.

 

De grootste daler was Corio met een verlies van 1,6 procent. Het fonds noteerde ex-dividend. Verder leverden Altice en Fugro 0,8 en 1,2 procent in.

 

In de AMX was Air France-KLM een duidelijke dissonant met een dagverlies van 3,2 procent. Volgens fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam weet de luchtvaartmaatschappij niet te profiteren van de lage olieprijs door afdekkingen. Aangezien prijsvechters wel profiteren en ticketprijzen verlagen zet dit druk op Air France-KLM, aldus Van Zeijl, die wel positief was over de passagiersgroei bij dochtermaatschappij Transavia. "Vermoedelijk de toekomst van Air France-KLM", zo meende de fondsmanager.

 

Koploper in de Midkap was Vopak met een dagwinst van 5,5 procent, gevolgd door BAM Groep met 3,1 procent. De bouwer presenteerde een nieuwe opdracht in Ierland.

 

Bij de kleinere fondsen was Heijmans koploper. De bouwer won 3,5 procent, terwijl sectorgenoot Ballast Nedam de rally miste en onveranderd sloot.

 

Lokaal viel Pharming op met een dagwinst van 4,0 procent nadat het biotechbedrijf dat de eerste patiënt met Ruconest wordt behandeld.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 1,6 procent hoger op 17.866,51 punten. De breder samengestelde S&P500 index dikte 1,7 procent aan en techbeurs Nasdaq won eveneens 1,7 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.