Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vastned houdt vast aan strategie

Vastned houdt vast aan strategie
29 jan 2015 om 09:55

Vastned wil de vastgoedportefeuille in de komende jaren verder ontwikkelen en zal ook het komende jaar panden blijven aankopen en verkopen. Dit zei financieel directeur Reinier Walta tegenover ABM Financial News.

 

Walta, sinds 1 november 2014 in dienst bij Vastned, heeft de vastgoedmarkt in de afgelopen vijftien jaar stevig zien veranderen. "Vastgoed was een financieel spel, nu is het meer een ambacht. Het is weer ondernemen", aldus Walta.

 

Volgens de CFO is het "hard werken om een goed pand te vinden in de juiste straat met een juiste huurder daarbij". Vastned zet in op, zoals het vastgoedfonds dat zelf noemt, high streets en premium cities. Eerder deze maand maakte Vastned bekend voor 39 miljoen euro aan vastgoed te hebben gekocht in Amsterdam, Maastricht en Utrecht. Daarnaast werden er panden in kleinere steden als Hilversum en Heerde juist van de hand gedaan.

 

Vastned wil de komende jaren verder inzetten op hoogwaardig vastgoed in steden die populair zijn onder winkelend publiek. "In principe geldt de strategie Vastned-breed. Alleen de Belgische markt is iets anders. Daar is de focus hetzelfde, maar houden we ook bepaalde baanwinkels aan. Die doen het in België ook goed", zei Walta. Het vastgoedfonds streeft ernaar om met driekwart van de portefeuille in premium streets te zitten.

 

Voor deze groeistrategie zijn voldoende financiële middelen aanwezig. Eind 2014 sloot Vastned een vijfjarige kredietfaciliteit af met een vijftal banken voor 300 miljoen euro. "In principe hebben we genoeg leencapaciteit door de revolver en de andere herfinancieringen die we vorig jaar hebben afgesloten", stelde Walta. "We lopen een keer tegen een grens aan, maar dat is nu niet aan de orde". De financieel directeur gaf aan dat partijen door de lage rentestand meer kunnen bieden. "Je ziet dan ook dat kwalitatief goed vastgoed meer waard wordt. Dat heeft te maken met beleggingsdruk, omdat partijen die panden willen hebben.

 

Hoewel Vastned vasthoudt aan het plan om vastgoed dat niet past binnen de strategie te verkopen, erkent Walta dat dit in Nederland een hele kluif gaat worden. De Nederlandse markt is "een moeilijke" en volgens de CFO is de portefeuille van heel goede kwaliteit, waardoor het vastgoedfonds ook niet tegen elke prijs zal verkopen. "Wij willen niet verkopen om het verkopen", zo benadrukte de financieel directeur.

 

Afgelopen maandag maakte de Volkskrant bekend dat V&D aan verhuurders, waaronder Vastned, heeft gevraagd om van februari tot mei geen huur in rekening te brengen. Het vastgoedfonds gaf woensdag aan niet in te kunnen gaan op specifieke contracten met huurders. Wel verwacht Walta dat dergelijke verzoeken vaker zullen komen. Vastned hanteert de overtuiging dat alleen retailers die zich richten op innovatie en trends in de toekomst zullen overleven. "Deze huurders probeer je te bereiken door panden te kopen die deze retailers willen hebben".

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.