Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rood Damrak wacht op rentebesluit Fed

Rood Damrak wacht op rentebesluit Fed
28 jan 2015 om 18:03

De Amsterdamse beurs is na een volatiele handelssesie met rode cijfers gesloten in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve.

 

De AEX verloor een half procent op 452,30 punten. Ook andere Europese beurzen bleven dicht bij huis met een verlies van 0,3 procent in Parijs en een winst van 0,8 procent in Frankfurt. De euro/dollar werd 0,9 procent hoger verhandeld op 1,1342.

 

"Er wordt vandaag wat winst genomen in afwachting van wat de Fed gaat zeggen vanavond", aldus handelaar Laurens Maartens van NBWM.

Maartens meent dat de markt enigszins verwacht dat de Amerikaanse centrale bank zal hinten op een latere renteverhoging daar aanvankelijk werd gesuggereerd.

 

Ook marktanalist Philip Marey van Rabobank houdt rekening met een latere renteverhoging dan halverwege 2015. De loon- en prijsontwikkelingen zetten de plannen van de centrale bank onder druk, aldus Marey.

 

"De disinflatie gaat sneller dan de Fed had verwacht en ook de afname van de nominale loongroei zal ze [Fed] aan het denken zetten", zo verwacht de marktanalist van Rabobank.

 

Europa kon vandaag volgens André van Eerden van Aberfeld Asset Management onvoldoende steun vinden in de "forse" stijging van het Duitse consumentenvertrouwen. Desalniettemin bleef het een "sterk cijfer", zo benadrukte de vermogensbeheeder.

 

Stijgers en dalers

Fugro eindigde in de AEX met kop en schouders bovenaan met een koerswinst van maar liefst 8,7 procent na een steeds sterkere geruchtenstroom over een overnamebod van Boskalis op de bodemonderzoeker. Aanleiding voor de overnamefantasie was een artikel in MergerMarket, waarin tevens melding werd gemaakt van een poging door Fugro om de divisie Subsea te verkopen. "Een verkoop van Subsea maakt dat Fugro in een betere positie komt om zich te wapenen tegen Boskalis", aldus analist Quirijn Mulder van ING. Boskalis volgde op afstand met een koerswinst van 1,7 procent, nadat de maritieme dienstverlener in de ochtend juist nog flink lager koerste.

 

Verder behoorde ook Randstad tot de sterkste stijgers met een dagwinst van 1,2 procent nadat Morgan Stanley het koersdoel voor de uitzender verhoogde naar 51,00 euro. Daarentegen kon SBM Offshore onvoldoende profiteren van een positief analistenrapport van Rabobank, die het koersdoel voor de oliedienstverlener naar boven aanpaste naar 12,50 euro. Het aandeel kleurde 1,4 procent rood op 9,70 euro.

 

ING was woensdag de hekkensluiter met een verlies van 2,3 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werd 1,8 procent lager verhandeld in aanloop naar de kwartaalcijfers morgen. Philips verloor opnieuw, ditmaal 1,1 procent, nadat het fonds dinsdag al de grootste daler was na een teleurstellende cijferpublicatie. Daarop verlaagde Barclays het advies voor het Eindhovense bedrijf naar Onderwogen.

In de Midkap ging Fagron, dat 1,5 procent steeg, voor de tweede dag op rij aan kop. De grootste daler was Brunel International dat 3,5 procent goedkoper werd op de beurs, gevolgd door Corbion met een daling van 2,7 procent. Ook Air France-KLM moest terrein inleveren. De luchtvaartmaatschappij viel 1,8 procent terug na aanhoudende onrust over de financiële autonomie van KLM.

 

Bij de kleinere fondsen viel Acomo op met een dagwinst van 4,0 procent op ruim bovengemiddelde volumes. Handelaren zeiden tegenover ABM Financial News geen aanleiding te zien voor de koerssprong van de handelaar in onder meer zaden en noten.

 

Het lokaal genoteerde Sopheon kelderde maar liefst 11,5 procent nadat het bedrijf liet weten in 2014 door het uitstel van grote opdrachten de resultaten lager zag uitkomen.

 

Tussenstand Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag noteerden de Amerikaanse beurzen rond de slotkoersen van dinsdag.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.