Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europa flink lager

Europa flink lager
27 jan 2015 om 17:56

De Europese beurzen zijn dinsdag flink lager gesloten. De AEX leverde gedurende de handelsdag steeds meer in om, na een klein herstel kort voor de slotgong, te eindigen op een verlies van 1,0 procent op 454,46 punten.

 

Op de omringende beurzen werden eveneens verliezen geleden met een daling van 1,6 procent voor de Duitse beurs. De euro/dollar werd daarentegen 1,5 procent hoger verhandeld op 1,1369.

 

Zowel in Europa als in Amerika vielen de bedrijfscijfers tegen, aldus vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten, die vooral schrok van de outlook die Caterpillar afgaf. Enkele goede Amerikaanse macro-economische cijfers konden hierin geen verandering brengen.

 

"De bedrijfscijfers roepen twijfel op", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus, wijzend op de hoge waarderingen die momenteel op de beurzen gelden. Waarderingen moeten wel gerechtvaardigd zijn, zo stelde Schutte. Gebeurt dit niet en blijft de mondiale economie achter op de verwachtingen dan lijken "winstnemingen gerechtvaardigd".

 

Nabeurs staan de kwartaalresultaten van AT&T, Yahoo! en Apple nog op de rol. Manie meent dat de markt hoopt op een goede publicatie van Apple om zo woensdag met frisse moed aan de nieuwe handelsdag te kunnen beginnen.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden slechts 6 fondsen hoger verhandeld, onder aanvoering van Fugro, dat 1,4 procent meer waard werd.

 

De grootste daler was Philips met een dagverlies van maar liefst 5,9 procent na de rapportage van de cijfers over het vierde kwartaal. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers concludeerde dat Philips "achter loopt" op de doelstellingen voor 2016 en voorziet voor 2015 geen verbetering, reden voor de analist om zijn advies voor Philips te verlagen naar Niet Aanbevolen. Robin van de Broek van ING reageerde vooral teleurgesteld op de hogere reorganisatie- en afsplitsingskosten die Philips bekend maakte.

 

Unibail-Rodamco verloor 2,8 procent in aanloop naar de kwartaalcijfers woensdag nabeurs.

 

In de AMX was het beeld niet veel anders. De grootste daler was  Imtech met 5,8 procent. Verder hadden ook Aperam en BAM Groep een lastige dag met verliezen van elk 3,4 procent. Het handjevol stijgers in de Midkap werd aangevoerd door Fagron dat 1,7 procent won.

 

Bij de kleinere fondsen viel vooral de dagwinst van Ordina op met 11,2 procent. Enerzijds profiteerde het fonds van overnamefantasie na een publicatie in de Telegraaf en anderzijds is volgens ING de kans op een grote boete vanwege misstanden bij het binnenhalen van overheidsopdrachten in het verleden erg klein.

 

Woensdagavond volgt er een nieuwe uitzending van het televisieprogramma Zembla, dat destijds de misstanden bij Ordina aan de kaak stelde, waarin het ingaat op fêteren van ambtenaren door de ICT-dienstverlener.

 

Tussenstand Wall Street

Wall Street handelde rond het slot in Europa over de brede linie lager. De Dow Jones index leverde 1,9 procent in op 17.336,83 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 1,6 procent en techbeurs Nasdaq koerste 1,7 procent in het rood.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.