Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Griekenland terug op politieke agenda

Griekenland terug op politieke agenda
26 jan 2015 om 09:54

De Griekse verkiezingsoverwinning van het zeer linkse Syriza was verwacht, maar marktanalisten verwachten niet dat Griekenland uit de Europese Unie zal stappen. Dat blijkt uit een rondgang onder analisten door ABM Financial News.

De Griekse krant Kathimerini meldde vanochtend dat Syriza na het tellen van 99,80 procent van de stemmen 36,34 procent van het aantal stemmen had verzameld. In het Griekse kiessysteem krijgt de grootste partij een bonus van 50 zetels, waardoor de zeer linkse partij uitkwam op 149 van de 300 zetels en daarmee nipt geen parlementaire meerderheid behaalde en zodoende een coalitie moet vormen.

Econoom Paolo Pizzolo van ING constateerde dat de verkiezingsoverwinning groter uitviel dan verwacht en een regering zonder Syriza onmogelijk is. Volgens Pizzolo moet Syriza’s leider Tsipras balanceren tussen electorale beloften en de noodzaak om een compromis te sluiten met schuldeisers.

Na de overwinning op basis van de voorlopige cijfers liet Tsipras vannacht weten dat er een einde zou komen aan "de vicieuze cirkel van bezuinigingen". De leider van Syriza bestempelde de Trojka, dat bestaat uit functionarissen van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, als "iets uit het verleden".

KBC denkt niet dat een aanvaring met de Trojka zal escaleren. "Wij geloven niet in een Grexit", liet econoom Piet Lammens van KBC in aanloop naar de Griekse verkiezingen weten. Syriza wil volgens de Belgische bank, net als de meerderheid van de Grieken, in de eurozone blijven. Ook wil het overheidstekorten vermijden. Daar moet echter wel kwijtschelding van 320 miljard euro aan schulden tegenover staan.

"Dat is onaanvaardbaar voor de andere schuldeisers en meteen het grote discussiepunt", aldus Lammens, toevoegend dat er tussen de Grieken en schuldeisers op dit moment een waar pokerspel wordt gespeeld waarbij beide partijen geen belang hebben bij een faillissement van Griekenland en een Grexit.

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers stelde daarnaast tegen ABM Financial News dat "het een [coalitie] proces wordt van loven en bieden", hetgeen een matigend effect kan hebben op het regeringsbeleid.

De valutamarkten reageerden gematigd op de verkiezingsuitslag. De euro steeg maandag in de ochtendhandels zelfs licht ten opzichte van de dollar naar 1,1231. De verliezen bleven op de Europese beurzen beperkt met als grootste daler Milaan met een min van 1,3 procent.

Ook de obligatiemarkten reageerden kalm op de voorlopige cijfers van de verkiezingen, waarbij de rente op de Griekse 10-jaars staatsobligaties met 55 basispunten steeg tot 8,70 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.