Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europa hoger na Griekse verkiezingen

Europa hoger na Griekse verkiezingen
26 jan 2015 om 17:57

De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten, ondanks de verkiezingsuitslag in Griekenland. De AEX won na een eindsprint 1,0 procent op 459,14 punten.

 

De omringende beurzen deden het gemiddeld een stapje beter met bijvoorbeeld 1,4 procent koerswinst voor de Duitse beurs. De Griekse beurs leverde maandag meer dan 3 procent in.

 

Volgens analist Christopher Ho van AFS was een overwinning door het linkse Syriza geen verrassing en al door de markt ingeprijsd.  Analisten van Rabobank noemden de angst voor een mogelijk uittreden van de Grieken uit de eurozone overdreven.

 

Verder kregen beleggers een zetje in de rug door cijfers die wezen op een verbetering van het Duitse ondernemersklimaat. De samengestelde index steeg van 105,5 in december naar 106,7 in januari.

 

De euro/dollar werd 0,7 procent hoger verhandeld op 1,1283 euro.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 3 fondsen lager verhandeld tegenover maar liefst 22 fondsen hoger. Koploper was Fugro met een dagwinst van 4,5 procent, gevolgd door TNT Express met 3,8 procent. ING verlaagde het koersdoel voor Fugro naar 18,00 euro. Analist Quirijn Mulder sprak desalniettemin het vertrouwen uit in de bodemonderzoeker voor de komende jaren.

 

Altice en Boskalis hadden de wind ook in de rug en wonnen respectievelijk 2,6 en 3,0 procent. Nomura liet zich positief uit over Altice en verhoogde het koersdoel voor de kabelaar met maar liefst 20,00 euro naar 70,00 euro. ING zette een koopaanbeveling op Boskalis. Volgens analist Tijs Hollestelle heeft het management van Boskalis zich in de "ideale" positie gemanoeuvreerd om de gerenommeerde activiteiten en kennis van Fugro tegen een scherpe korting over te nemen.

 

De grootste daler onder de hoofdfondsen was KPN met een verlies van 2,0 procent. Analist Ho wees op een rapport van JPMorgan Cazenove waarin KPN werd genoemd als een van de fondsen dat met de jaarcijfers kan teleurstellen.

 

In de AMX was Air France-KLM een hoogvlieger met een dagwinst van 5,5 na een koersdoelverhoging door Goldman Sachs vanwege de lage olieprijs en USG People ging er 6,0 procent op vooruit. Koploper was evenwel Imtech met een dagwinst van 9,1 procent.

 

Daarnaast maakte PostNL een eindsprint en sloot 3,6 procent hoger. Ho schreef dit toe aan een analyse van MainFirst waarin werd gespeculeerd over een fusie tussen Royal Mail en PostNL. "Dit zorgde voor fantasie in het aandeel", aldus de analist van AFS.

 

Onder het handjevol dalers was NSI de grootste verliezer. Het vastgoedfonds werd 1,0 procent minder waard. Exact en Fagron, de overige twee dalers in de Midkap, verloren elk 0,1 procent.

 

Bij de kleinere fondsen vielen Kendrion en Galapagos op met koerswinsten van 6,2 en 3,5 procent. KBC Securities verhoogde het advies voor Galapagos naar Kopen met een koersdoel van 22,00 euro.

 

Het lokaal genoteerde MDxHealth steeg 7,7 procent na een koersdoelverhoging van KBC Securities. Volgens analist Jan de Kerpel profiteert het fonds stevig van de sterkere dollar.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street vrijwel onveranderd ten opzichte van de slotstanden op vrijdag. De Dow Jones index leverde 0,2 procent in. Nasdaq verloor 0,1 procent en de S&P500 index stond nipt in het groen.

 

New York kampt met een stevige sneeuwstorm, die mogelijk uitpakt als de zwaarste in de geschiedenis. Tientallen centimeters sneeuw worden verwacht.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.