Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Groene slotstanden in Europa

Groene slotstanden in Europa
20 jan 2015 om 17:56

De Amsterdamse beurs is net als de omringde beurzen in het groen gesloten. De AEX won 0,6 procent op 437,92 punten.

 

Volgens analisten van KBC gaven de Europese beurzen een deel van hun winsten prijs in navolging van de rode standen op Wall Street, waar onder meer de kwartaalcijfers van Johnson & Johnson en Morgan Stanley het sentiment drukten.

 

"De AEX had moeite de zone 438-440 vast te houden", aldus vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten. Volgens Manie is het wachten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank donderdag. Als voorzitter Mario Draghi de markt niet weet te overtuigen dan valt volgens de vermogensbeheerder "de bodem er uit".

 

Fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam wees er op dat bijna driekwart van de vermogensbeheerder volgens Merrill Lynch verwacht dat de ECB met QE start in het lopende kwartaal. Slechts 5 procent rekent er op dat er geen QE komt.

 

Een meevaller kwam vandaag uit Duitsland, waar het vertrouwen in de eigen economie was gestegen naar het hoogste punt in bijna een jaar tijd. "Gewoon goed", aldus Manie over het vertrouwenscijfer. Daar stond evenwel een verdere daling van het producentenprijspeil in Duitsland tegenover.

 

Verder kwamen er voorbeurs overwegend positieve cijfers uit China. Zowel de detailhandelsverkopen als de industriële productie steeg en de economie groeide in het vierde kwartaal met 7,3 procent, waardoor de groei voor heel 2014 op 7,4 procent uitkwam. "Dit stelde de markten gerust", aldus analist Peter Wuyts van KBC.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 16 fondsen hoger verhandeld tegenover 9 fondsen lager. De grootste stijger was OCI met een dagwinst van maar liefst 6,7 procent nadat Barclays een Overwogen advies afgaf op het fonds en het koersdoel verhoogde naar 37,00 euro.

 

Verder hadden ook ArcelorMittal en Philips de wind in de rug met dagwinsten van respectievelijk 3,3 en 2,6 procent. De lichtdivisie van Philips zou volgens Het Financieele Dagblad in de belangstelling staan van twee grote private-equity huizen. ArcelorMittal verkocht het belang in de Russische Kuzbass mijnen.

 

Unilever, dat in het rood opende, sloot 0,4 procent hoger, ondanks dat het concern in het vierde kwartaal een beduidend lagere onderliggende omzet boekte dan voorzien. Ook de volumes en de outlook lieten te wensen over, aldus fondsmanager Van Zeijl.

 

Wolters Kluwer was met een koersverlies van 1,4 procent de grootste daler op het Damrak na een negatief analistenrapport. Barclays verlaagde het advies voor Wolters Kluwer naar Onderwogen met een koersdoel van 24,80 euro. De Britse bank bestempelde Wolters Kluwer als een van de fondsen in de Europese mediasector met het grootste neerwaartse risico.

 

In de AMX ging Air France-KLM aan kop met een koerswinst van 4,8 procent. Barclays liet zich wat minder negatief uit over de luchtvaartmaatschappij vanwege de dalende olieprijs. Het Amerikaanse Delta Airlines liet vanmiddag weten dit jaar naar verwachting 2 miljard dollar minder kwijt te zijn aan brandstofkosten.

 

Ook USG People had een goede dag met een koerswinst van 3,7 procent. Het groeitempo van de Nederlandse uitzendmarkt bleek tegen het einde van 2014 verder aangetrokken. De grootste daler was TomTom met een daling van 1,4 procent.

 

Bij de kleinere fondsen viel Stern Groep op met een dagwinst van 3,9 procent. Het lokaal genoteerde Macintosh Retail Group won 0,7 procent. Uit een tussentijdse mededeling van de Macintosh bleek volgens ING dat de constatering van de retailer dat de cross channel strategie werkt, nog niet strookt met de winstcijfers. Wel steeg de omzet sneller dan het marktgemiddelde.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index ruim een half procent lager op 17.408,11 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor ook een half procent en techbeurs Nasdaq koerste 0,3 procent lager.

 

Nabeurs volgen IBM, AMD en Netflix nog met de resultaten over het afgelopen kwartaal.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.