Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak in het groen vanwege dalende inflatie

Damrak in het groen vanwege dalende inflatie
30 sep 2014 om 17:55

De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag hoger gesloten nadat een verdere daling van de inflatie de hoop onder beleggers voedde op nieuwe monetaire verruimingen door de Europese Centrale Bank.

 

De AEX sloot 0,7 procent in het groen op 421,14 punten, terwijl de AMX met een plus van 0,3 procent de dag eindigde. Ook omringende Europese beurzen schreven ruim een half procent bij, met als uitblinker Parijs met een dagwinst van 1,3 procent.

 

"Draghi ontkomt er niet aan om de voet op het stimuleringsgaspedaal te houden", wees Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer op de inflatie in de eurozone die in september "conform verwachting" uitkwam op 0,3 procent tegen 0,4 procent in juli en augustus.

 

"De inflatiecijfers drukten een belangrijke stempel op de dag", aldus Bender.

 

Met de inflatiecijfers op zak verschoof de blik van beleggers al naar het rentebesluit van de ECB van aanstaande donderdag. Verder staat op vrijdag nog het Amerikaanse banenrapport geagendeerd, dat geldt als ’s werelds belangrijkste macro-economische cijfer. Woensdag staan evenwel eerst de mondiale inkoopmanagersindexen nog op de rol, samen met het Amerikaanse ADP banenrapport.

 

De vermogensbeheerder van Mercurius zei op de laatste dag van het derde kwartaal al uit te kijken naar het cijferseizoen, waaruit moet blijken of "tegenvallers uit Europa gecompenseerd worden door valuta’s", wijzend op de sterkere dollar en vooral de zwakkere euro.

 

"Een belangrijke verschuiving", aldus Bender over de val van de euro/dollar van ruim 1,40 tot bijna 1,26 op dit moment.

 

Stijgers en dalers

Op de AEX sloten 18 van de 25 fondsen in het groen, onder aanvoering van Fugro met een winst van 3,5 procent. Bender van Mercurius zag geen directe aanleiding voor de koerswinst, maar denkt dat partijen tegen het einde van het kwartaal oliedienstverlener terugkopen na een forse koersval in de afgelopen maanden.

 

Op ruime afstand volgden een groot aantal fondsen Fugro, waaronder Philips, Unilever, Unibail-Rodamco en ING Groep met plussen oplopend tot circa 1,5 procent.

 

Royal Dutch Shell schreef 0,4 procent bij na een adviesverhoging naar Outperform door Bernstein Research. De analisten stelden het koersdoel daarbij opwaarts bij van 28,00 naar 33,50 euro.

 

Onderaan noteerden Aegon en OCI met bescheiden verliezen van respectievelijk 0,8 en 1,0 procent.

 

Op de AMX (+0,3%) ging BAM Groep aan kop. De bouwer steeg 7,2 procent nadat het een vastgoedontwikkelingsproject in Glasgow verkocht aan Deutsche Asset & Wealth Management voor 83 miljoen euro en met een consortium een opdracht van het Duitse academisch ziekenhuis Schleswig-Holstein binnensleepte voor 520 miljoen euro.

 

Hekkensluiter in de Midkap was centenfonds Imtech met een verlies van 3,2 procent.

 

Tussenstanden Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,3 procent hoger op 17.114,26 punten. De S&P 500 index won 0,2 procent en techbeurs Nasdaq koerste 0,2 procent in het groen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.