Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Bedrijven verspillen geld met inkoop eigen aandelen`

`Bedrijven verspillen geld met inkoop eigen aandelen`
20 sep 2014 om 14:07

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven schieten hun doel voorbij met de inkoop van eigen aandelen, die veelal leidt tot een vernietiging van waarde. Dat bleek vrijdag uit onderzoek uitgevoerd door de Vereniging van Effectenbezitters.

 

Volgens de belangenbehartiger kochten bedrijven met een AEX-notering in het afgelopen decennium eigen aandelen in tegen hoge koersen, terwijl de bedrijven aandelen uitgaven tegen relatief lage koersen.

 

"Het spiegelbeeld van wat een belegger graag ziet", aldus de VEB, die bedrijven daarmee als "beroerde beleggers" betitelde door de verkeerde aan- en verkoopmomenten op de beurs.

 

Het bestuur zou volgens de belangenbehartiger een bedrijf "meer dan wie dan ook moeten kennen", maar dat vertaalt zich niet in gunstige rendementen op de ingekochte aandelen. Bedrijven lijken daarbij meer te letten op het eigen huishoudboekje met voorradige liquiditeiten, in plaats van de waardering van de aandelen.

 

Als beste voorbeeld wijst de VEB op KPN, dat sinds 2004 per saldo 1,8 miljard aandelen heeft uitgegeven. In plaats van extra gegenereerde inkomsten, staat de balans voor het telecombedrijf op zeven miljard euro negatief.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.