Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX viert uitkomst Schots referendum met jaarrecord

AEX viert uitkomst Schots referendum met jaarrecord
19 sep 2014 om 18:03

De AEX heeft vrijdag opnieuw het jaarrecord aangescherpt nadat de markt opgelucht reageerde op de uitkomst van het referendum in Schotland.

 

De AEX sloot in lijn met andere Europese beurzen 0,9 procent hoger op 425,74 punten.

 

"Een positieve dag die begon met de Schotten die besloten bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Dit zette de toon voor de rest van de dag", aldus Krist Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer.

 

Verder was het vandaag "de dag van Alibiba", maar tot dusver hebben daar nog niets van gezien, vervolgde Plaizier.

 

Volgens Amerikaanse media is de introductieprijs van het Chinese internetbedrijf vastgesteld op 68 dollar per aandeel. Aanvankelijk ging de Chinese internetgigant uit van een introductieprijs van 60 tot 66 dollar. Vanwege de grote belangstelling onder beleggers bij aanvang van de roadshow begin vorige week, besloot het bedrijf de bandbreedte al op te rekken naar 66 tot 68 dollar.

 

Uit Amerika kwam een licht tegenvallend cijfer in de vorm van de leading indicators volgens Plaizier, maar "dat mocht de pret vandaag niet drukken". De LEI nam in augustus toe met 0,2 procent tot 103,8 tegenover een opwaarts herziene stijging van 1,1 procent in de voorgaande maand.

 

Stijgers en dalers

Onder de overwegend groengekleurde hoofdfondsen won SBM Offshore een procent. Vandaag vond een beleggersdag van de oliedienstverlener in Monaco plaats, waarop SBM Offshore herhaalde dat de verwachtingen voor het aantal projecten waar de oliedienstverlener de komende jaren op in kan schrijven goed zijn. Het bedrijf liet verder weten geen noodzaak te zien om extra kapitaal op te halen.

 

ING Groep was evenwel de grootste stijger met een plus van liefst 5,8 procent. Handelaar Tim Olijerhoek van ABN AMRO noemde "reshuffeling" van 40 miljoen aandelen als oorzaak van de stevige koerswinst.

 

De uitkomst van het Schotse referendum door tegen een afscheiding van het Verenigd Koninkrijk te stemmen werd door de markt positief uitgelegd voor de Brits-Nederlandse oliereus Royal Dutch Shell. Het aandeel won een half procent.

 

Daarentegen ging Fugro onderuit met een verlies van 3,5 procent. Grootaandeelhouder Gert-Jan Kramer deed opnieuw aandelen Fugro van de hand.

 

In de Midkap nam BAM Groep de leiding. De bouwer sloot liefst 4,8 procent hoger zonder directe aanleiding.

 

Air France-KLM bleef door de pilotenstaking onder druk staan en verloor 2,5 procent. De luchtvaartmaatschappij verwacht zaterdag opnieuw circa 60 procent van de piloten zal staken, waardoor slechts zo’n 45 procent van de geplande vluchten door kan gaan. Aperam volgde Air France-KLM op de voet met een verlies van anderhalf procent.

 

In de AScX was Esperite blikvanger met een stijging van 5,3 procent. Automotivebedrijf Stern Groep won daarnaast twee procent. Met een relatief beperkt verlies van 1,4 procent was Galapagos de grootste daler.

 

Het lokaal genoteerde Accsys Technologies kelderde bijna 9 procent nadat het bedrijf liet weten dat het Diamond Wood 1,6 miljoen Britse pond moet betalen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.