Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Unilever drukt winst AEX

Unilever drukt winst AEX
17 sep 2014 om 17:46

De Amsterdamse beurs is woensdag in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit licht hoger gesloten. De AEX won 0,1 procent op 417,84 punten. Daarmee bleef de hoofdindex beduidend achter op de winsten van de Franse en Duitse beurs met circa een half procent. Dit was vooral het gevolg van de koersval van indexzwaargewicht Unilever.

 

Beleggers kijken nabeurs uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Marktbreed wordt er op gerekend dat er vanavond tijdens het rentebesluit van de Federal Reserve een verdere verlaging van de maandelijkse obligatie aankopen met 10 miljard dollar komt, zodat het programma in oktober definitief kan worden gestopt.

 

Volgens marktanalisten van Rabobank zijn het echter vooral de uitspraken over een toekomstige renteverhoging waar de markt naar zal uitkijken. Op dit moment is de marktverwachting dat de Fed in september 2015 voor het eerst de rente verhoogd. Rabobank is wat voorzichtiger en voorziet pas een verhoging in het laatste kwartaal van 2015, maar economen van KBC mikken mogelijk al op een eerste verhoging in maart en op zijn laatst in juni volgend jaar.

 

Verder is morgen het referendum waarbij de Schotten zich kunnen uitspreken voor een afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. De meeste polls wijzen op een nipte meerderheid onder de Schotten die liever de bestaande situatie in stand houden.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 14 fondsen hoger verhandeld tegenover 11 fondsen lager. Aan kop ging zwaargewicht ArcelorMittal met een dagwinst van 3,1 procent. Tegenover de winst van de staalreus stond echter een verlies van 1,9 procent voor het zwaarwegende Unilever. Tijdens een presentatie in Londen zei het Brits-Nederlandse concern dat de groei van de markten waarop het actief is inmiddels is gedaald tot onder de 2 procent.

 

Bierbrouwer Heineken leverde net als Unilever 1,9 procent in en naast deze twee fondsen hadden ook de oliedienstverleners een lastige dag met 1,8 procent verlies voor Fugro en 2,1 procent voor SBM Offshore. Royal Dutch Shell eindigde onveranderd.

 

In de AMX zaten een paar flinke uitschieters. TenCate won 6,1 procent en centenfonds Imtech ging er zelfs 6,9 procent op vooruit. TenCate sloot dinsdag ook al bijna 2 procent hoger na een initieel koopadvies van Kepler Cheuvreux.

 

Aperam dikte 4,4 procent aan en daarnaast wonnen Air France-KLM, na enkele dagen van stevige koersdruk, en Corbion zo’n 4 procent aan beurswaarde. Corbion doet er volgens ING goed aan te stoppen met lactides en zich te richten op melkzuren.

 

Met een verlies van een procent was Vopak woensdag de grootste daler in de Midkap.

 

Bij de kleinere fondsen viel het verlies van 1,7 procent voor Ballast Nedam op.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent hoger op 17.143,14 punten. De breder samengestelde S&P500 index won eveneens 0,1 procent en techbeurs Nasdaq koerste 0,2 procent in het groen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.