Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell trekt de kar op licht rood Damrak

Shell trekt de kar op licht rood Damrak
16 sep 2014 om 17:50

De Amsterdamse beurs is dinsdag met een klein verlies gesloten. De AEX leverde 0,1 procent in op 417,40 punten. Daarmee deed het Damrak wel betere zaken dan bijvoorbeeld de Duitse en Franse beurs die el bijna een half procent inleverden.

 

Het Damrak profiteerde vandaag van een herstel van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell. ING en Unilever, eveneens zwaargewichten, deden vooralsnog niet mee, aldus beursexpert Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut. Deze twee fondsen zitten tegen hun technische barrière aan op respectievelijk 11 en 32,50 euro aan.

 

Als ook ING en Unilever de weg naar boven vinden dan kan de AEX hogere regionen opzoeken. Aan de onderkant houdt Brouwers de 416 punten in de gaten. Een slot hieronder betekent vermoedelijk een terugval voor de hoofdgraadmeter naar 410 punten.

 

In Duitsland bleek vanochtend de toonaangevende ZEW index voor het vertrouwen in de Duitse economie in het komende half jaar voor de negende opeenvolgende maand te zijn gedaald. De daling van 8,6 in augustus naar 6,9 deze maand was echter minder scherp dan voorzien.

 

De ogen van beleggers zijn, mede door een gebrek aan richtinggevend nieuws, al gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. De markt houdt rekening met een verdere verlaging van de maandelijkse obligatie aankopen met 10 miljard dollar, zodat in oktober het programma definitief kan worden gestopt.

 

Volgens KBC zijn beleggers echter met name geïnteresseerd in uitspraken over de renteontwikkeling nu de werkloosheid hard terugloopt en maximale werkgelegenheid in het vizier komt.

 

De Belgische bank voorziet een eerste renteverhoging door de Fed in maart of op zijn laatst in juni 2015. Dit is eerder dan de marktverwachting van september 2015.

 

Stijgers en dalers

In de AEX hielden de stijgers en dalers elkaar in evenwicht, waarbij Shell met een dagwinst van 0,9 procent aan kop ging. Ook oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore deden goede zaken en koersten respectievelijk 0,3 en 0,6 procent hoger. SBM Offshore profiteerde van een opdracht van Noble Energy met een waarde van 400 miljoen dollar over een looptijd van tien jaar.

 

Corio was de grootste daler in de AEX met een koersverlies van 2,3 procent. Volgens fondsmanager Corne van Zeijl was dit het gevolg van een negatief analistenrapport voor Klépierre, dat Corio wil overnemen en betaalt in eigen aandelen. Klépierre leverde 2,6 procent in. Een andere daler was OCI met 2,0 procent verlies. Het Egyptische bedrijf liet weten eind oktober definitief uitslag te krijgen over een grote belastingclaim.

 

In de Midkap profiteerde TenCate flink van een eerste koopaanbeveling door Kepler Cheuvreux. Het aandeel koerste 1,7 procent hoger op 18,70 euro. Analist Peter Olofsen meende dat het tij voor TenCate keert nadat er weer een positieve autonome omzetgroei werd geboekt door de Almelose onderneming.

 

Air France-KLM was met een koersverlies van 3,3 procent op 7,99 euro de grootste daler in de Midkap. De pilotenstaking bij de Franse tak duurt voort en Rabobank verlaagde het koersdoel naar 9,50 euro vanwege de toegenomen risico’s voor Air France-KLM op korte termijn. Andere dalers waren Arseus en Imtech, met 2,2 en 2,9 procent verlies.

 

Onder de kleinere fondsen viel de dagwinst van Roto Smeets op van 8,2 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,3 procent hoger op 17.082,97 punten. De breder samengestelde S&P500 index dikte 0,2 procent aan en techbeurs Nasdaq koerste eveneens 0,2 procent in het groen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.