Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Heineken talk of the town

Heineken talk of the town
15 sep 2014 om 17:51

De Amsterdamse beurs is maandag terughoudend aan de nieuwe week begonnen met het oog op het rentebesluit van de Federal Reserve en het referendum voor Schotse onafhankelijkheid.

 

De AEX eindigde fractioneel in het rood op 417,65 punten, ondanks de koerswinst voor Heineken. De brouwer wees een overnamepoging door SABMiller af.

 

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management gebeurde er weinig in Amsterdam en maakten beleggers een pas op de plaats in afwachting van het rentebesluit, het referendum en de afloop van de beursgang van Alibaba.

 

"Even aan de zijkant", aldus Van Eerden, die meende dat de markt wat nerveuzer begint te worden. Desalniettemin stelde de vermogensbeheerder dat "aandelen er goed bijliggen" en zeker niet te duur zijn, wijzend op de recente overnameberichten.

 

Een tegenvaller vandaag was de krimp van de Amerikaanse industriële productie, na maanden van groei. De AEX leverde vervolgens bij de opening van Wall Street een punt in.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 8 fondsen hoger verhandeld tegenover 17 fondsen lager. De meeste aandacht ging uit naar Heineken, dat 1,3 procent meer waard werd. Een verdere consolidatie in de biermarkt lijkt aanstaande en gezien de koersbewegingen lijkt SABMiller, dat volgens verschillende analisten een vlucht vooruit maakte met een bod op Heineken, zelf de grootste kandidaat om over genomen te worden door AB Inbev. SABMiller koerste circa 10 procent hoger en AB InBev bijna 3 procent.

 

De koerswinst van Heineken werd overtroffen door Aegon, dat 1,8 procent hoger koerste en daarmee de sterkste stijger onder de hoofdfondsen was. De grootste dalers waren Fugro, met 2,8 procent verlies en Corio en KPN met elk 2,2 procent.

 

In de AMX wisten slechts Aperam, Vopak en Arcadis in het groen te eindigen. Aperam ging, na een positief analistenrapport, aan kop met een dagwinst van 2,3 procent. Vopak dikte 1,5 procent in waarde aan en Arcadis hield het net droog met een koerswinst van 0,1 procent.

 

Centenfonds Imtech leverde maandag 8,2 procent in nadat beursbedrijf Euronext bekend maakte gebruik te maken van de package method in plaats van de meer gebruikte ratio method bij de aanstaande claimemissie. Dit zou een shortsqueeze moeten voorkomen. Van Eerden sprak van een "eigenaardige" keuze van Euronext.

 

Ook Air France-KLM leverde met 3,3 procent stevig in. De luchtvaartmaatschappij staat onder druk vanwege een pilotenstaking, die miljoenen euro’s per dag kost.

 

Bij de kleinere fondsen viel vooral de dagwinst van 4,2 procent van Wessanen op. Het aandeel heeft sinds vorige week de wind in de rug na een tweetal positieve analistenrapporten. Van Eerden merkte dan ook op dat Wessanen voor het eerst in jaren weer eens "voorzichtig positief nieuws" meldt.

 

Amsterdam Commodities was maandag onder de smallcaps de grootste daler met een verlies van 3,1 procent, op de voet gevolgd door Ballast Nedam en Stern Groep met net geen 3 procent verlies.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent hoger op 16.995,95 punten. De breder samengestelde S&P500 index daalde een half procent, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs meer dan een procent prijsgaf.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.