Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak houdt ogen gericht op Schotland

Damrak houdt ogen gericht op Schotland
13 sep 2014 om 15:26

De Amsterdamse beurzen hebben afgelopen week bij een gebrek aan richtinggevend nieuws nipt ingeleverd en bereiden zich voor op het Schotse referendum over onafhankelijkheid.

 

De AEX verloor op weekbasis 0,8 procent op 417,80 punten, terwijl het verlies in de Midkap beperkt bleef tot 0,6 procent.

 

"Na een flink aantal weken van koersstijgingen, namen de internationale aandelenmarkten de afgelopen week een rustpauze", aldus beleggingsstrategen van ABN AMRO, die vooral wezen op een gebrek aan richtinggevend nieuws.

 

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple onttrok zich hier evenwel aan met een weekwinst van 2,7 procent en stal volgens ABN AMRO deze week de show met de introductie van de iPhone 6 en de Apple Watch.

 

De stijgers en dalers op het Damrak bleven beperkt. Ziggo ging op de AEX aan kop met een plus van 3,2 procent op weekbasis. Liberty Global verlengde de aanmeldingstermijn voor het overnamebod en verlaagde de aanvaardingsdrempel, wat volgens  fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam de kans op een succesvolle overname doet stijgen.

 

Oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro bungelden onderaan met verliezen van respectievelijk 4,4 en 5,4 procent. Beide fondsen kampten de gehele week met koersdruk, onder meer dankzij de al geruime tijd dalende olieprijs.

 

Op de AMX (-0,6%) steeg centenfonds Imtech 6,1 procent, gevolgd door TomTom. De navigatiespecialist profiteerde van een koopadvies van Rabobank, dat veel verwacht van TomTom Telematics. Corbion had de twijfelachtige eer om met een min van 5,9 procent als hekkensluiter de week te eindigen.

 

Komende week zal het Schotse referendum op donderdag over een afscheiding van het Verenigd Koninkrijk volgens ABN AMRO invloed krijgen op de markten. Economen van ING oordeelden dat het "spannend blijft wat er uit de bus gaat komen" en stelden dat de spanning ook afgelopen week al voelbaar was.

 

In Nederland zal aanstaande dinsdag aandacht zijn voor de presentatie van de miljoenennota met Prinsjesdag. Wereldwijd zal de blik evenwel voornamelijk gericht zijn op woensdag, met als agendapunten het rentebesluit van de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve.

 

Verder volgen deze week inflatiecijfers uit onder meer de eurozone, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, vanwaar ook inzicht komt in onder meer de producentenprijzen en de industriële productie.

 

Op het vlak van bedrijfsnieuws is de agenda komende week matig gevuld, met als belangrijkste agendapunt de enorme beursgang van het Chinese internetbedrijf Alibaba. Verder openen onder meer Adobe, FedEx en Oracle de boeken met kwartaalcijfers.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.