Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: flinke margedruk voor Fugro

Beursblik: flinke margedruk voor Fugro
8 aug 2014 om 13:50

Fugro heeft in het afgelopen halfjaar de marge stevig zien teruglopen. Dit bleek uit een analistenconsensus samengesteld door de bodemonderzoeker.

 

Als een complete verrassing zal de margedaling niet komen, aangezien Fugro op 10 juli al een waarschuwing afgaf.

 

Deze waarschuwing was volgens CEO Paul van Riel te danken aan de "teleurstellende" ontwikkeling in met name de olie- en gasmarkt.

 

Analisten reageerden teleurgesteld op de waarschuwing. Zo plaatste KBC Securities Fugro op de verkooplijst en verschillende analisten verlaagden het koersdoel voor het fonds. ING sprak dan ook van een "grote winstwaarschuwing".

 

In juli liet Fugro weten voor de eerste jaarhelft te mikken op een lage enkele cijferige EBIT marge, exclusief afschrijvingen. In de eerste zes maanden van vorig jaar was de marge nog 11,4 procent.

 

Een zevental analisten rekende gemiddeld op een marge van 2,7 procent voor het afgelopen halfjaar bij een omzet van 1.226 miljoen euro en een bedrijfsresultaat (EBIT) van 32,8 miljoen euro.

 

In de eerste zes maanden van 2013 bedroeg de omzet 1.168 miljoen euro, kwam het bedrijfsresultaat uit op 133 miljoen euro en werd er een nettowinst geboekt van 109 miljoen euro.

 

Voor de tweede jaarhelft zei Fugro in juli een "sterke" verbetering van de resultaten bij alle divisies te voorzien als gevolg van de sterke orderportefeuille en de maatregelen die de bodemonderzoeker neemt. Desalniettemin zal de EBIT marge dankzij de resultaten over de eerste jaarhelft volgens Fugro lager uitvallen dan de 11,0 procent uit 2013.

 

Fugro liet in juli verder weten de doelstellingen voor 2016 opnieuw onder de loep te nemen, aangezien het "steeds moeilijker" wordt om deze te halen, aldus de bodemonderzoeker.

 

Richting 2016 wil Fugro vooralsnog een omzetgroei van minimaal 10 procent per jaar, een EBIT marge van tenminste 15 procent en een rendement op het geïnvesteerd kapitaal van minimaal 14 procent realiseren.

 

Analisten van Rabobank noemden deze set van doelstellingen in de huidige markt "volledig uit de toon".

 

Verder zal de markt nog uitkijken naar de ontwikkeling van de schuldpositie. In juli meldde Fugro 300 tot 350 miljoen euro af te schrijven, vooral in de divisie Geoscience. Volgens de bodemonderzoeker komen de bankconvenanten evenwel niet in gevaar door deze afschrijvingen.

 

Fugro maakt de halfjaarcijfers maandag voorbeurs bekend. Vrijdagmiddag noteerde het fonds op een rood Damrak 1,0 procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.