Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen trekken aan na goede macrocijfers

Europese beurzen trekken aan na goede macrocijfers
5 aug 2014 om 12:06

De Europese beurzen koersten dinsdag richting het middaguur hoger na wegebbende geopolitieke zorgen en cijfers die onder meer wezen op een aantrekkende groei van de dienstensector in de eurozone.

De AEX noteerde tegen de klok van 12 uur 0,6 procent hoger op 398,45 punten terwijl de Midkap een half procent wist te winnen. Onder de Europese hoofdbeurzen werd de toon gezet door Frankfurt en Parijs met winsten van circa 0,7 procent.

"Het groeiplaatje van de eurozone is de laatste maanden in twijfel getrokken, maar de cijfers [van de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector] wijzen op een gematigde herstelfase", aldus marktanalist Elwin de Groot van Rabobank.

Later vandaag wordt ook in Amerika de inkoopmanagersindex voor de dienstensector vrijgegeven. Rabobank voorziet voor het belangrijkste cijfer van deze week in Amerika een stijging van 56,0 naar 56,5 in juli.

Verder was de stijging van de detailhandelsverkopen in de eurozone in juni vanochtend met 2,4 procent op jaarbasis de sterkste toename sinds maart 2007, aldus de Groot, die het belang benadrukte dat de Europese economieën ook op eigen kracht groei vertonen en daarvoor "niet alleen afhankelijk zijn van de export".

Daarbij zijn volgens de Groot de aantrekkende Britse en Amerikaanse economie, de belangrijke handelspartners van de eurozone, van belang en krijgen de aandelenmarkten daarbij een duwtje in de rug door de licht verzwakkende euro. De marktanalist waarschuwde nog wel voor de neerwaartse risico’s door onder andere de handelssancties tegen Rusland.

Tot slot hopen beleggers volgens marktkenners dat het staakt-het-vuren dat Israël en Hamas bereikten, zicht geeft op vredesbesprekingen.

Stijgers en dalers

Onder de overwegend groengekleurde hoofdfondsen trokken onder meer Royal Dutch Shell, Aegon en KPN de kar met winsten van meer dan een procent. ArcelorMittal en TNT Express gaven daarentegen circa een procent prijs. Het in Amsterdam genoteerde Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI was evenwel de grootste daler met een verlies van drie procent. Een directe aanleiding voor dit verlies leek te ontbreken.

DSM koerste in lijn met de bredere markt een half procent hoger na rapportering van kwartaalcijfers. Volgens analisten van onder meer Rabobank en JPMorgan presteerde het chemiefonds in lijn met de verwachtingen, maar verlaagde DSM wel de outlook licht. Een verrassing was dit evenwel niet.

In de Midkap was medisch dienstverlener Arseus de grote uitblinker met een stijging van bijna 8 procent na rapportering van de halfjaarcijfers en de aankondiging van de beoogde verkoop van dochter Corilus. CEO Ger van Jeveren zei in een gesprek met ABM Financial News dat er enorm veel belangstelling is voor de verkoop van de divisie, die dan ook nog dit jaar zal worden afgerond.

Ook bouwer BAM Groep en vastgoedfonds Wereldhave waren gewild met winsten van ongeveer twee procent. Grootste daler was Imtech met een verlies van drie procent.

In de AScX (+0,2%) bleven de uitschieters beperkt. Grootste stijger was Ordina met een winst van twee procent terwijl Ballast Nedam 1,3 procent prijs moest geven.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.