Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak op winst na sterke Amerikaanse cijfers

Damrak op winst na sterke Amerikaanse cijfers
5 aug 2014 om 18:03

De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten dankzij goed ontvangen macro-economische cijfers uit zowel Amerika als Europa.

 

De AEX presteerde met een winst van 0,6 procent op 398,38 punten beter dan de andere Europese beurzen.

 

"We zijn hoger gesloten omdat de macrocijfers uit de Verenigde Staten meevielen en gebieden buiten Europa, zoals de Gazastrook, tot rust kwamen", aldus Krist Plaizier van Fintessa Vermogensbeheer. Daarnaast vond het sentiment steun in de bedrijfscijfers, zo meende Plaizier.

 

Marktanalisten van Rabobank waren eveneens positief verrast door de sterke macrocijfers uit Amerika, waardoor de euro/dollar aan kracht inboette. Het valutapaar noteerde bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten 0,4 procent lager op 1,3365.

 

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector steeg van 56,0 naar 58,7. Dat was flink beter dan een stijging tot 56,5 die Rabobank voorzag. Verder stegen de orders voor de Amerikaanse fabrieken met 1,1 procent in juni na een daling van 0,6 procent in mei.

 

Ook de cijfers uit Europa waren goed. "Het groeiplaatje van de eurozone is de laatste maanden in twijfel getrokken, maar de cijfers [van de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector] wijzen op een gematigde herstelfase", aldus Rabobank. Verder toonde de stijging van de detailhandelsverkopen in de eurozone in het hoogste tempo sinds 2007 volgens Rabobank aan dat de Europese economieën ook op eigen kracht groei vertonen en daarvoor "niet alleen afhankelijk zijn van de export".

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX sloot het merendeel van de aandelen hoger. Zo won telecombedrijf KPN 3,1 procent. CEO Eelco Blok toonde vertrouwen in het telecombedrijf door de aankoop van 50.000 aandelen KPN.

 

Verder waren oliegerelateerde aandelen in trek. Hierbij was SBM Offshore, dat morgen nabeurs met halfjaarcijfers komt, de sterkste stijger met plus 3,3 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell sloot 1,2 procent hoger.

 

Verder dikte Reed Elsevier 1,4 procent aan. Het aandeel noteert morgen ex-dividend.

 

DSM hield het hoofd nipt boven water en schreef  0,2 procent bij na rapportering van kwartaalcijfers. Volgens analisten van onder meer Rabobank en JPMorgan presteerde het chemiefonds in lijn met de verwachtingen, maar verlaagde DSM wel de outlook licht. Een verrassing was dit evenwel niet.

 

Hekkensluiter was OCI met een verlies van 3,2 procent zonder directe aanleiding.

 

In de Midkap viel Arseus in positieve zin op met een koerswinst van maar liefst 14,7 procent na bekendmaking van de halfjaarcijfers en de aankondiging van de beoogde verkoop van dochter Corilus. CEO Ger van Jeveren zei in een gesprek met ABM Financial News dat er enorm veel belangstelling is voor de verkoop van de divisie, die dan ook nog dit jaar zal worden afgerond. Analist Jan de Kerpel van KBC Securities meende dat Arseus in het eerste halfjaar erg sterk presteerde met een "spectaculaire" margeverbetering bij Fagron.

 

Ook bouwer BAM Groep en vastgoedfonds ASM International waren in trek met plussen van respectievelijk 1,7 en 0,7 procent.

 

Het volatiele centenfonds Imtech kelderde wederom, ditmaal met een dagverlies van 18,7 procent. Het Financieele Dagblad meldde op basis van een eigen onderzoek dat de echtgenote van de topman van Imtech Polen een belang had in het nog te bouwen avonturenpark van Imtech in Warschau, het latere probleemproject voor de technische dienstverlener.

 

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde aan het einde van de Europese handelsdag licht lager. Hierbij tekende de S&P 500 het grootste verlies op met een daling van 0,3 procent. De Dow Jones Index en de Nasdaq leverden beide 0,2 procent in.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.