Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: winstontwikkeling SBM Offshore onder druk

Beursblik: winstontwikkeling SBM Offshore onder druk
5 aug 2014 om 21:18

SBM Offshore heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien stijgen, maar de winstgevendheid juist flink zien dalen. Dit bleek uit de verwachtingen van analisten gepolst door ABM Financial News.

 

De analisten spraken voor de eerste zes maanden van 2014 van een lastige vergelijkingsbasis voor SBM Offshore. Zij rekenden op een omzet op directional basis voor de eerste jaarhelft van 1.675 miljoen dollar, tegenover 1.669 miljoen dollar een jaar eerder. Dit leverde een bedrijfsresultaat (EBIT) op van 212 miljoen dollar. Daarmee lag het bedrijfsresultaat bijna 30 procent lager dan de 297 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat over de eerste jaarhelft van 2013 is evenwel exclusief eenmalige posten voor de probleemprojecten Yme en Deep Panuke.

 

De nettowinst bedroeg afgelopen halfjaar 130 miljoen dollar, terwijl er vorig jaar in de eerste zes maanden nog een verlies werd geleden van 42 miljoen dollar. Zonder de afschrijvingen voor Yme en Deep Panuke boekte SBM Offshore vorig jaar in de eerste zes maanden evenwel een nettowinst van 254 miljoen dollar.

 

KBC Securities liet weten te rekenen op een "significant" lagere winst in de eerste jaarhelft. Daarbij verloor de oliedienstverlener volgens KBC twee tenders aan het Italiaanse Saipem en staat het vooralsnog in Brazilië op de zwarte lijst.

 

Analisten kijken dan ook uit naar mogelijk nieuws over het omkoopschandaal waarin SBM Offshore betrokken is, de kans op veel nieuwe informatie wordt evenwel als laag ingeschat door de marktvorsers.

 

Bij ABN AMRO verwachten de analisten een afronding van de kwestie voor het jaareinde en een boete van minder dan 100 miljoen dollar. De marktvorsers voorzien een snelle afwikkeling nadat de Braziliaanse verkiezingen in oktober achter de rug zijn.

 

Vooruitzichten

Voor 2014 mikt SBM Offshore op een omzet van 3,3 miljard dollar. Deze outlook wordt volgens Rabobank herhaald. De orderportefeuille daalde volgens de analisten licht van 21,7 miljard dollar eind maart naar 21,0 miljard dollar ultimo juni. De analisten van Rabobank letten verder vooral op of projecten van SBM Offshore op schema liggen en binnen budget verlopen.

 

KBC noemde de vooruitzichten voor de oliedienstverlener voor 2015 "bemoedigend" met een flink aantal tenders in het verschiet.

 

SBM Offshore maakt de halfjaarcijfers woensdag nabeurs bekend. Dinsdag sloot het fonds 3,3 procent hoger op 10,17 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.