Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak richt blik op ECB

Damrak richt blik op ECB
30 aug 2014 om 14:00

De Amsterdamse beurzen zijn op weekbasis hoger gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag.

 

De AEX won 2,1 procent op 413,13 punten, terwijl de AMX 1,2 procent steeg.

 

De beurzen rapporteerden met name aan het begin van de handelsweek hogere koersen, na uitspraken van ECB-voorzitter Mario Draghi vrijdag nabeurs.

 

Draghi liet weten dat de Europese Centrale Bank klaar staat om het monetaire beleid verder aan te passen om de vraag in de markt aan te wakkeren en het neerwaartse patroon van de inflatie tegen te gaan, ook na het in juni aangekondigde pakket aan maatregelen. De centrale bankier sloot hierbij onconventionele maatregelen niet uit. Komende donderdag komt de ECB met het rentebesluit met daaropvolgend een toelichting.

 

"De verwachte stimuleringen door de ECB zijn een bodem onder de markt", aldus sales trader Gert Berendse van ING. Volgens Berendse leverden zowel de ontwikkeling van de werkloosheid als de inflatie in de eurozone vrijdag weinig verrassing op.

 

De jaarlijkse inflatie in de eurozone kwam in augustus uit op 0,3 procent, tegenover 0,4 procent in juli. Deze daling in combinatie met zorgen van de Europese Centrale Bank op dit vlak, maakten volgens Berendse dat de markt steeds meer rekent op nieuwe stimuleringen door de centrale bank.

 

Naast de focus op de ECB, komt ook de Britse centrale bank met het rentebesluit. De Amerikaanse Federal Reserve publiceert het Beige Book

 

Macro-economisch nieuws vult de weekagenda verder ruimschoots, met de inkoopmanagersindexen voor zowel de industrie als de dienstensector, een nieuwe raming van de economische groei in de eurozone en op vrijdag inzicht in de Amerikaanse werkloosheid, ’s werelds belangrijkste macrocijfer. Bedrijfsnieuws verdwijnt naar de achtergrond, met het eindigen van het cijferseizoen afgelopen vrijdag.

 

Maandag blijven de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege Labor Day.

 

Op de AEX sloten 22 van de 25 fondsen op weekbasis hoger, aangevoerd door de volatiele fondsen Randstad, ArcelorMittal en SBM Offshore met winsten van net geen vijf procent. De uitzender wil de organisatiestructuur in Nederland vereenvoudigen, de staalreus profiteerde van een koopaanbeveling van UBS en de oliedienstverlener deed het derde en laatste kantoorpand in Monaco van de hand.

 

Hekkensluiter was OCI met een min van 4,8 procent, dat als laatste hoofdfonds met de halfjaarcijfers kwam. Volgens analisten van JPMorgan Cazenove viel de nettowinst van 40 miljoen dollar over de eerste zes maanden liefst 67 procent lager uit dan verwacht.

 

In de Midkap ging Arcadis aan kop met een winst van 8,4 procent, op de voet gevolgd door Brunel International met 8,3 procent.

 

Imtech trok met een winst van 7,3 procent evenwel de grootste aandacht. De technisch dienstverlener kwam dinsdag met de kwartaalcijfers, kondigde een claimemissie aan en meldde de verkoop van de ICT divisie. Volgens André Mulder van Kepler Cheuvreux zorgt de emissie voor een enorme verwatering, terwijl de verkoopopbrengst van ICT tegenviel. Handelaar Laurens Maartens  van NBWM noemde de uitgifte van 6 miljard nieuwe aandelen "absurdistisch" en stelde dat er weinig overblijft voor de zittende aandeelhouders.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.