Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX maakt pas op de plaats

AEX maakt pas op de plaats
27 aug 2014 om 17:53

De AEX is woensdag in dunne handel 0,1 procent hoger gesloten op 413,19 punten. Daarmee presteerde de Amsterdamse beurs in lijn met de andere Europese beurzen.

 

"Er is sprake van een pas op de plaats zo aan het einde het cijferseizoen en bij gebrek aan macro-stuurders", aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

 

Op enkele "kleine macrocijfers" in de komende tijd na, kijkt de markt al uit naar het rentebesluit van Europese Centrale Bank volgende week, zo meende Flentge.

 

De markt houdt rekening met nieuwe stimuleringen door de ECB. Economen van Nomura verwachten dat de centrale bank op het punt staat om alle rentetarieven in een van de komende twee vergaderingen met tien basispunten te verlagen vanwege de ontwikkeling van de consumentenprijzen.

 

Naast de renteverlaging voorzien de economen van Nomura een aankondiging en lancering van een opkoopprogramma voor zogenoemde asset backed securities (ABS) in december. Een woordvoerder van de ECB bevestigde vandaag tegenover ABM Financial News dat BlackRock in dit licht is aangesteld als adviseur.

 

Volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO was sentiment dan ook "prima".

 

Stijgers en dalers

In de hoofdindex was er slechts sprake van beperkte koersbewegingen. Zo was Ziggo de sterkste stijger met een winst van 1,1 procent, gevolgd door Randstad, dat ruim één procent bijschreef. ArcelorMittal won 0,7 nadat de staalreus dinsdag al de wind in de rug had na een koopaanbeveling door UBS.

 

OCI dikte 0,1 procent hoger nadat het de boeken over het afgelopen halfjaar opende. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf boekte in de eerste helft van 2014 een hogere omzet, wat leidde tot een flink hoger bedrijfsresultaat, maar zag daarentegen de nettowinst juist sterk dalen. Volgens analisten van JPMorgan Cazenove drukten zwakke ureumprijzen, lage bezettingsgraden bij de Egyptische fabrieken, lage winstmarges bij de bouwactiviteiten en hogere financiële lasten op de resultaten.

 

Hekkensluiter in de AEX was Ahold, dat 0,9 procent prijsgaf.

 

In de Midkap was nagenoeg een zelfde beeld zichtbaar als in de hoofdindex. Hier behoorde Arcadis, dat profiteerde van een koopaanbeveling door ING, samen met BAM Groep tot de positieve uitschieters. De twee fondsen wonnen elk zo’n anderhalf procent. De koersstijging van BAM was volgens handelaar Bonsee onder meer te verklaren door "een stukje shortdekking".

 

Brunel International ging evenwel net als dinsdag aan kop in de AMX en eindigde 2,7 procent hoger.

 

Aperam droeg de rode lantaarn in de AMX met een verlies van 1,2 procent, waar Nutreco 0,8 procent rood kleurde. Marine Harvest zag in het tweede kwartaal van dit jaar het operationele resultaat oplopen tot een recordniveau. Volgens fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam een signaal dat ook voor Nutreco de marktomstandigheden in orde zijn.

 

In de AScX ging Neways Electronics onderuit met een koersverlies van bijna zeven procent, nadat het in het afgelopen halfjaar een verlies wist om te buigen naar winst. Bij de start van de handelsdag noteerde het aandeel nog vier procent hoger.

 

Het lokaal genoteerde Reesink werd bijna zes procent duurder op de beurs na een omzetverdubbeling in het afgelopen halfjaar.

 

Tussenstand Wall Street

Aan het einde van de Europese handelsdag noteerde Wall Street vlak tot licht hoger met de Dow Jones Index en de breder samengestelde S&P 500 die een tiende van een procent bijschreven. De Nasdaq werd vrijwel onveranderd verhandeld.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.