Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Yellen praat AEX niet naar winst

Yellen praat AEX niet naar winst
22 aug 2014 om 17:50

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een verlies gesloten nadat de speech van Janet Yellen van de Federal Reserve voor weinig reuring zorgde.

 

De AEX leverde 0,3 procent in op 404,48 punten. Daarmee deed Amsterdam het beter dan het verlies van bijna een procent in Parijs en een daling van circa een half procent in Frankfurt.

 

"Een herhaling van zetten", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank over de speech van Yellen in het Amerikaanse plaatsje Jackson Hole.

 

De voorzitter van de Fed herhaalde volgens Marey dat er nog altijd een significante onderbenutting van de arbeidsmarkt is, maar dat dit tevens lastig meten is.

 

Daarnaast stelde Yellen opnieuw dat indien de werkgelegenheid zich sterker blijft ontwikkelen dan voorzien of de inflatie sneller dan verwacht stijgt dat dit kan resulteren in een eerdere renteverhoging. Anderzijds als het tegenzit zal de Fed langer blijven stimuleren. Zoals vaker herhaalde Yellen dat het monetaire beleid van de Fed niet in steen gebeiteld is.

 

"Een redelijk algemene samenvatting van wat we al wisten", aldus Marey. De aandelenmarkten reageerden dan ook nauwelijks op de woorden van Yellen.

 

Later vanavond spreekt ook nog voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank in Jackson Hole. Marey verwacht ook van de Italiaan weinig vuurwerk.

 

Bijdroeg aan de voorzichtige houding van beleggers op het Damrak vandaag was volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO dat de beurs van Londen maandag dicht is. Reden voor beleggers om "gas terug" te nemen volgens Bonsee.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 15 fondsen lager verhandeld, waarbij Fugro met een daling van 2,2 procent het grootste verlies optekende. In navolging van Fugro verloor oliedienstverlener SBM Offshore, net als bierbrouwer Heineken, 1,2 procent aan beurswaarde.

 

Aan kop ging Gemalto. Het Franse digitale beveiligingsbedrijf won vrijdag 1,5 procent aan beurswaarde. Ook beursexoot OCI had de wind in de rug en koerste 1,4 procent in het groen.

 

In de AMX was Vopak met een dagwinst van 1,2 procent de sterkste stijger. Het grootste verlies kwamen voor rekening van Air France-KLM met 2,8 procent. Brunel International en TomTom leverden elk circa 2 procent in. Brunel werd door ABN AMRO van de kooplijst gehaald vanwege zorgen om de energietak van de detacheerder, waar volgens de analisten de omzet bij grote klanten terugliep.

 

Smallcap Beter Bed profiteerde van de halfjaarcijfers en koerste 1,7 procent hoger. Vooral de toekomstverwachtingen van de beddenboer kon op enthousiasme rekenen onder analisten.

 

Brill leverde daarentegen 1,6 procent in op de halfjaarcijfers.

 

Het lokaal genoteerde NN Group profiteerde van een koopaanbeveling door Rabobank en won 2,5 procent. Het koopadvies was onder meer gebaseerd op het relatief hoge dividendrendement en de te behalen kostenbesparingen door de verzekeraar.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,1 procent lager op 17.018,06 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,2 procent en techbeurs Nasdaq koerste juist 0,1 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.