Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Groen domineert Beursplein 5

Groen domineert Beursplein 5
21 aug 2014 om 17:50

De Amsterdamse beurs is donderdag in de plus gesloten. De AEX sloot 0,6 procent hoger op 405,77 punten. Ook de Europese beurzen deden goede zaken met een dagwinst van 1,2 procent in Parijs en 0,9 procent in Frankfurt.

 

De aandelenmarkten blijven herstellen, aldus André Brouwers van Het Beleggingsinstituut. "De markt wil omhoog", hoewel er voldoende zaken zijn waarover de belegger zich zorgen kan maken, zoals de geopolitieke onrust en de Europese macro-economische cijfers.

 

eze Europese cijfers kunnen volgens Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer aanleiding zijn voor de Europese Centrale Bank om tijdens de bijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole de komende dagen te hinten op nieuwe maatregelen, zoals het opkopen van obligaties.

 

Sinds 2007 werd de bijeenkomst in Jackson Hole gevolgd door een rally op de beurs, zo merkte Nijkamp op. Volgens de vermogensbeheerder anticiperen beleggers daar ook nu weer op.

 

Brouwers voorziet technisch voor de AEX een "serieuze hobbel" op 410 punten, maar vervolgens kan de hoofdindex weer opstomen richting 420 punten.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 20 fondsen hoger verhandeld tegenover 5 fondsen lager. Aan kop ging SBM Offshore met een dagwinst van maar liefst 5,1 procent. Verder hadden ook de financiële waarden ING en Delta Lloyd de wind in de rug met koerswinsten van respectievelijk 2,2 en 1,5 procent. Aegon wist evenwel niet aan te haken en leverde 1,1 procent in.

 

Ook Ahold eindigde in het rood. De grootgrutter werd 0,9 procent minder waard nadat het teleurstellende kwartaalcijfers bekend maakte. Vooral de omzetdaling en margeontwikkeling stelden analisten ontevreden. ING vermoedde daarnaast dat Ahold niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland aan marktaandeel verloor indien rekening werd gehouden met het aantal nieuwe winkels van de grootgrutter.
De grootste daler in de hoofdindex was evenwel OCI met 2,9 procent. Een directe aanleiding voor het verlies ontbrak.

 

In de AMX was het BAM met een koersverlies van 3,1 procent dat het grootste verlies optekende na het bekendmaken van de halfjaarcijfers en het opstappen van CEO Nico de Vries. De verliezen op twee probleemprojecten werden neerwaarts bijgesteld van 75 miljoen naar 68 miljoen euro, maar De Vries kon niet uitsluiten dat er in de toekomst nieuwe probleemprojecten bijkomen.

 

In het kielzog van BAM leverde Imtech 4,5 procent in en Vopak sloot 2,7 procent hoger, nadat het opslagbedrijf woensdag nog 13,5 procent in waarde steeg.

 

Aan kop in de Midkap ging Aperam met een dagwinst van 3,7 procent, gevolgd door Air France-KLM met 3,1 procent en Arcadis met 2,7 procent. Arcadis kondigde de overname van Callison aan en wist daarmee de handen van analisten op elkaar te krijgen. KBC Securities verhoogde prompt het advies naar Kopen voor het advies- en ingenieursbureau.

 

Kendrion leverde 0,4 procent in na de halfjaarcijfers. Theodoor Gilissen Bankiers was te spreken over de cijfers met een autonome groei van 11 procent. Op korte termijn voorziet de bank wel druk op de operationele marge van Kendrion vanwege de kosten die verbonden zijn aan het ontwikkelen van nieuwe producten.

 

Het lokaal genoteerde Roto Smeets leverde 16 procent. Uit de halfjaarcijfers van de drukker bleek het verlies opgelopen nadat de markt waarop de onderneming actief is een "ongekende daling" lieten zien.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,4 procent hoger op 17.051,97 punten. De breder samengestelde S&P500 Index werd 0,3 procent hoger verhandeld en techbeurs Nasdaq koerste onveranderd.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.