Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Arbeidsmarkt blijft focus Fed

Arbeidsmarkt blijft focus Fed
20 aug 2014 om 20:42

De Federal Reserve heeft de Amerikaanse economie in de weken voorafgaand aan het laatste rentebesluit zien aantrekken, maar de centraal bankiers maakten zich nog wel altijd zorgen over de ontwikkeling op de arbeidsmarkt. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de laatste vergadering van de centrale bank op 29 en 30 juli, toen de Fed besloot de rente onveranderd te laten op het historische lage tarief van 0 tot 0,25 procent en de maandelijkse obligatie aankopen opnieuw met 10 miljard dollar te verlagen tot 25 miljard dollar per jaar.

 

Na een moeilijk begin van het jaar, waarin de slechte weersomstandigheden op de economie drukten, constateerde de Fed dat de de economie in het tweede kwartaal weer herstelde en ook de arbeidsmarkt verder verbeterde.

 

In de eerste zes maanden van dit jaar groeide de economie evenwel minder sterk dan voorzien door de centrale bank.

 

Hoewel de bankiers het over het algemeen eens waren dat de arbeidsmarkt verbeterde, bleven zij zich zorgen maken over de ‘slack’, die zij opmerkten. Dit voedde ook opnieuw de discussie hoe de Fed het beste de arbeidsmarkt kan beoordelen nadat eerder al het werkloosheidspercentage als enige meetinstrument als te beperkt werd afgedaan.

 

De arbeidsmarkt kwam echter net als de inflatie volgens de Fed in de afgelopen periode wel dichterbij de doelstellingen van de centrale bank. Op dit moment lijkt dan ook vooral de ontwikkeling op de arbeidsmarkt bepalend voor het verdere rentebeleid van de Fed.

 

Verder bleef de ontwikkeling op de Amerikaanse huizenmarkt een punt van zorgen voor de centraal bankiers.

 

De centraal bankiers waren het er in het algemeen over eens dat het verkorten van de balans van de Fed "geleidelijk en voorspelbaar" moet gebeuren. De precieze wijze waarop dit moet gebeuren, daarover werd geen consensus bereikt.

 

Als een verrassing kwam het rentebesluit overigens niet. Yellen liet al doorschemeren dat de volgende belangrijke vergadering van de Fed na de zomer zal plaatsvinden.

 

Het rentebesluit kon rekenen op de instemming van vrijwel alle leden, alleen Charles Plosser van Philadelphia Fed stemde tegen.

 

Naar verwachting beëindigt de Fed het aankoopprogramma in oktober dit jaar met een finale verlaging van 15 miljard dollar. Het afbouwtempo, zo benadrukte de Fed opnieuw, is evenwel niet in steen gebeiteld en afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de arbeidsmarkt en de inflatie, als ook de effectiviteit en de kosten van het aankoopprogramma.

 

Kort voor het bekend maken van de notulen noteerde Wall Street vlak. Ruim een half uur na publicatie van de notulen, na een kleine koersval, noteerde Wall Street licht hoger dan voorafgaand aan de publicatie.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.