Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: resultaten Royal Dutch Shell in de lift

Beursblik: resultaten Royal Dutch Shell in de lift
30 jul 2014 om 13:00

Royal Dutch Shell heeft in het tweede kwartaal van 2014 de winst op jaarbasis fors zien stijgen, terwijl vergeleken met het sterker eerste kwartaal de resultaten juist daalden. Dat verwachten analisten gepolst door ABM Financial News.

 

De winst exclusief eenmalige posten op basis van geschatte actuele kosten, de zogenoemde CCS-winst, kwam in het tweede kwartaal uit op 5.454 miljoen dollar van 4.600 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met het eerste kwartaal daalde de winst naar verwachting evenwel met meer dan een kwart, waarbij analisten spraken van een normalisering van de resultaatontwikkeling.

 

Op jaarbasis liep de winst bij de upstream-activiteiten op van 3.526 miljoen naar 4.560 miljoen dollar, wat analisten van Morgan Stanley toeschreven aan tegenwind voor het olieconcern in de Noordzee en de Golf van Mexico in combinatie met onderbrekingen in Nigeria. UBS verwacht daarnaast dat ook het terugbrengen van de aardgasproductie in Groningen en onderhoudswerkzaamheden de winstgevendheid bij upstream drukten.

 

De productie daalde op kwartaalbasis van 3.244 naar 2.934 duizend vaten per dag, terwijl de krimp op jaarbasis beperkt bleef tot 4,2 procent.

 

De analisten zijn eensgezind dat bij de downstream-activiteiten de raffinagetak op de winst drukte. Morgan Stanley noemde de omstandigheden voor downstream daarbij "nog altijd uitdagend", ondanks volgens UBS en Kepler Cheuvreux sterke resultaten bij de chemische activiteiten. De analisten voorzien een winst bij downstream van 1.037 miljoen dollar.

 

Het kwartaaldividend blijft naar verwachting onveranderd op 0,47 dollar per aandeel.

 

Tijdens de beleggersdag eerder dit jaar maakte Royal Dutch Shell bekend scherper te gaan sturen op kosten en het afstoten van niet-kernactiviteiten om zo de resultaten weer op peil te brengen.

 

Volgens analisten van UBS boekte de oliereus "significante" vooruitgang met de desinvesteringen, wijzend op onder meer het afstoten van het belang in Woodside Petroleum voor 5,0 miljard dollar en de verkoop van het Eagle Ford veld in het Amerikaanse Texas voor 0,7 miljard dollar.

 

Shell wil dit jaar voor 35 miljard dollar aan investeringen doen en dit en volgend jaar nog eens 15 miljard dollar aan activiteiten verkopen. Bij de resultaten over het eerste kwartaal meldde Shell dat het vooralsnog in 2014 voor circa 4,5 miljard dollar aan bezittingen verkocht, onder meer met de downstream activiteiten in Italië en Australië.

 

Royal Dutch Shell maakt donderdag voorbeurs de resultaten over het tweede kwartaal van 2014 bekend.

 

Woensdag noteerde het aandeel halverwege de handelsdag in lijn met het Damrak 0,2 procent lager op 30,46 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.