Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML uitblinker op vlak Damrak

ASML uitblinker op vlak Damrak
30 jul 2014 om 18:08

Het Damrak is woensdag vrijwel vlak gesloten, ondanks een flink sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie.

 

De AEX sloot 0,2 procent hoger op 407,96 punten. Hiermee presteerde de Amsterdamse beurs iets beter dan de omringende beurzen.

 

De AEX laat een "twijfelend patroon" zien, aldus technisch analist Edward Loef. Op korte termijn ligt er weerstand op 409 punten volgens Loef die het potentieel van de Amsterdamse hoofdgraadmeter beperkt. De AEX zit volgens de analist in een lange termijn dalende trend met een eerste steun op 405 punten.

 

Met augustus als traditioneel zwakke maand sloot Loef niet uit dat de AEX in de komende weken door deze de steun zakt.

 

In Amerika bleek de economie in het tweede kwartaal met maar liefst 4,0 procent gegroeid na een krimp van 2,1 procent in de eerste drie maanden van het jaar. Dit zag er "heel mooi" uit, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank, die voorafgaand aan het cijfer rekening hield met 3,5 procent groei, terwijl de consensus op 3,0 procent lag.

 

De Amerikaanse economie op stoom leidt volgens Rabobank niet tot fundamentele veranderingen in de visie van de Federal Reserve en zal geen directe aanleiding zijn voor de centrale bank om de rente eerder te verhogen. Vanavond staat de Fed nog op de rol met een rentebesluit. Veel vuurwerk levert dit volgens KBC niet op.

 

"Op de vorige vergadering gaf Fed-voorzitster [Janet] Yellen het signaal dat de volgende belangrijke afspraak voor na de zomer was", aldus econoom Mathias van der Jeugt van KBC, die rekent op een verdere verlaging van de maandelijkse obligatie aankopen met nog eens 10 miljard dollar.

 

Stijgers en dalers

Binnen de AEX noteerde slechts een beperkt aantal fondsen hoger. Uitblinker was ASML met een winst van 14 procent op 70,88 euro nadat de toeleverancier van de halfgeleidersector vooruitgang boekte met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet. Als reactie daarop verhoogde Deutsche Bank het koersdoel voor ASML naar 81,00 euro. "Hoogst bemoedigend", zo reageerden de analisten van de Duitse bank op de geboekte vooruitgang. Daarbij liet Loef weten dat ASML opveerde van de meerjarige steunlijn op 62,50 euro en inmiddels al tegen de weerstand aan hikt "op de top van afgelopen maand".

 

Ook KPN viel in positieve zin op met een dagwinst van 4,7 procent. Het telecombedrijf boekte een lagere omzet, maar handhaafde wel de outlook voor heel 2014. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO meende dat de resultaten over de brede linie "iets beter dan verwacht" uitkwamen. De analist stelde dat KPN het "goed" deed op de consumentenmarkt met het binnenhalen van mobiele klanten, terwijl de zakelijk activiteiten "iets slechter" dan verwacht bleken.

 

De winsten van de overige stijgers bleven beperkt. ArcelorMittal volgde KPN als sterkste stijger met een plus van bijna twee procent. De staalreus opent vrijdag de boeken over het tweede kwartaal.

 

Daarentegen verloor TNT Express 0,6 procent nadat ING de pakketbezorger van de kooplijst haalde en Credit Suisse het koersdoel verlaagde. Het fonds stond deze week onder druk na negatief ontvangen kwartaalresultaten.

 

Verder zetten beleggers Wolters Kluwer 1,3 procent lager na het openen van de boeken. De omzetdaling was in lijn met de omzet die analist Ruben Devos voorzag, maar de EBITA-marge kwam volgens de analist wel lager uit dan verwacht, ondanks een "positieve verrassing" in de resultaten bij de divisie Financial & Compliance.

 

Unilever was evenwel hekkensluiter zonder directe aanleiding. Het voedingsmiddelenconcern verloor 1,6 procent.

 

Binnen de AMX nam USG People de leiding met een koerswinst van 6,1 procent. De uitzender liet een verdere versnelling van de groei zien, maar het bedrijfsresultaat over het tweede kwartaal was daarentegen wel aan de zwakke kant, zo meende analist Konrad Zomer van ABN AMRO.

 

Het volatiele centenfonds Imtech droeg de rode lantaarn en kelderde 10,6 procent. Andere dalers waren BAM Groep en TenCate met verliezen van respectievelijk 6,0 en 2,2 procent.

 

Ook smallcaps Ballast Nedam en Heijmans zaten in de hoek waar de klappen vielen. De bouwers verloren respectievelijk 4,0 en 1,5 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde tegen de klok van zes uur verdeeld met de Dow Jones Index en de S&P 500 op verliezen van respectievelijk 0,4 en 0,2 procent. De Nasdaq dikte juist 0,2 procent aan. Technologiefondsen vonden steun in de koerswinst van ruim 20 procent voor Twitter.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.